Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Rusija predsjedniku Kazahstana kao pomoć šalje padobrance

Najčitanije objave

RUSIJA je danas počela slati padobrance u Kazahstan da pomognu predsjedniku Kasimu Tokajevu ugušiti smrtonosnu pobunu izraslu iz prosvjeda protiv povećanja cijena goriva u toj autokratskoj i energentima bogatoj bivšoj članici Sovjetskog Saveza.

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a predsjednik Tokajev, koji je isprva raspustio vladu i odustao od povećanja cijena, optužio je prosvjednike za terorizam potican sa Zapada te je zatražio pomoć vojnog saveza koji okuplja dio država bivšeg Sovjetskog Saveza.

Tajništvo Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana objavilo je noću na četvrtak da šalje vojnike u pomoć kazahstanskom predsjedniku ne navodeći o kojem je broju riječ.

Ruski padobranci prevoze se u Kazahstan i “prve postrojbe tog kontingenta već su počele obavljati dodijeljene im zadaće”, navodi se.

Neprovjerene videosnimke na društvenim mrežama pokazuju vojnike u ophodnji ulicama Almatyja, pucnje iz vatrenog oružja, te masovne pljačke po gradu.

Policija je objavila da je usmrtila desetke pobunjenika u najvećem gradu Almatyju, a državna televizija javlja da je 13 pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno u prosvjedima od kojih je dvojici odrubljena glava.

Reutersovi dopisnici u Almatyju javili su u srijedu da su prosvjednici zapalili zgradu predsjedničke rezidencije i zgradu ureda gradonačelnika.

U četvrtak popodne po mjesnom vremenu zračna luka u Almatyju koju su ranije zauzeli prosvjednici, vraćena je pod čvrsti nadzor vojske. Olupine spaljenih vozila leže po cestama.

U četvrtak ujutro u grad je ušlo nekoliko oklopnih vozila i vozila za prijevoz vojnika i odjekivali su pucnjevi kako se vojska približava mnoštvu, javljaju Reutersovi dopisnici s mjesta događaja.

Najnovije objave