Petak, 24 Maja, 2024

Rusi stigli 30-tak km do Kijeva. Vode se žestoke borbe

Najčitanije objave

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao neovisnost samoprozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk kriza na Istoku Ukrajine dosegla je svoj vrhunac. Ubrzo nakon što se Putin u noći sa srijede na četvrtak iznenada obratio na ruskoj državnoj televiziji, krenula je ruska vojna operacija u Ukrajini. Dok zapadni saveznici žestoko osuđuju ovaj čin optužujući Rusiju za teško kršenje međunarodnog prava i pronalaženje izgovora za rat, svijet strahuje od daljnje eskalacije vojnih sukoba. Kako javlja CNN, u sedam ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije: Kijevu, Harkivu, Kramatorsku, Dnjipru, Mariupolju, Odesi i Zaporožju.

Iz minute u minutu donosimo vam stanje na terenu iz Ukrajine, kao i sve diplomatske akcije sukobljenih strana.

14:55 Srušio se ukrajinski vojni avion

Ukrajinski vojni avion koji je prevozio 14 osoba srušio se nedaleko od Kijeva, piše AFP pozivajući se na hitne službe. Društvenim mrežama kruže video snimke helikoptera kako kruže oko Hostomela u kijevskoj regiji, no Guardian upozorava da je zasad teško potvrditi autentičnost svakog pojedinog videa.

14:40 Žestoke bitke u cijeloj zemlji

Ukrajinsko je ministarstvo napisalo da se bitke vode i na sjeveroistoku Ukrajine na granicama oblasti Sumi. Glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova objavio je na Twitteru da Rusija trpi gubitke i da su uništili četiri ruska tenka u Harkovu.

14:45 Orban osudio ruski napad

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je ruski vojni napad na Ukrajinu.

“S našim saveznicima iz EU i NATO-a osuđujemo ruski vojni napad”, rekao je Orban nakon sastanka sigurnosnog kabineta, dodajući da će Mađarska ostati po strani vojnog sukoba jer je sigurnost Mađara najvažnija. Dodao je da će Mađarska pružati humanitarnu pomoć Ukrajini i da je spremna primiti ljude koji budu bježali iz Ukrajine.

14:42 Charles Michel apelirao na Bjelorusiju

Šef EU Charles Michel poziva Bjelorusiju da “ne sudjeluje” u vojnom napadu Rusije na Ukrajinu. Održat će se hitan summit Europske unije na kojem će se kasnije odlučiti o novim sankcijama Moskvi zbog njezine invazije. U pozivu Bjelorusiji i njezinom narodu tijekom medijske konferencije u sjedištu NATO-a, Michel kaže: “Imate izbor da ne slijedite destruktivnu akciju Rusije. Imate izbor da ne sudjelujete u ovoj nepotrebnoj tragediji protiv svojih susjeda u Ukrajini.”

14:40 Srbija se danas neće izjašnjavati o Ukrajini

Srbija se danas se neće izjašnjavati o ratnim događanjima u Ukrajini. Nova sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost je zakazana za sutra u 16 sati. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će se građanima Srbije obratiti sutra u 18 sati.

Najnovije objave