Utorak, 16 Aprila, 2024

Roditelji dječaka ubojice na suđenju plakali i poricali krivnju

Najčitanije objave

Suđenju u Palači pravde, po odluci Suda, osim obitelji ubijenih i ranjenih učenika, moći će nazočiti samo stručna javnost, ali uz obvezu da sve što čuju tijekom procesa čuvaju kao profesionalnu tajnu. U suprotnome, ako budu odavali ili komentirali detalje iz sudskog postupka, bit će kazneno procesuirani, javlja Telegram.

Za što su optuženi?
Optužnicom Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu predloženo da sud dječakova oca Vladimira K. osudi 12 godina zatvora, a majku Miljanu K. na dvije i pol godine, dok je za vlasnika streljane Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Dječakova oca tužiteljstvo tereti za teško djelo protiv sigurnosti jer se sumnja da je sina, neprimjereno njegovu uzrastu, vodio u streljanu i obučavao ga kako rukovati oružjem, te da nije sukladno zakonskoj obvezi čuvao oružje jer je dječak očevim pištoljem počinio masovno ubojstvo.

Izjasnili se da nisu krivi
Majka dječaka tereti se za kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja i nošenja oružja. Protiv oca i majke pokrenuta su i dva parnična postupka na temelju tužbi obitelji ubijene djece za nematerijalnu štetu uslijed smrti bliske osobe. Suđenju, koje je izazvalo veliko pozornost medija, nazoči i glavni javni tužitelj Nenad Stefanović.

Kako javlja Blic, na početku suđenja su roditelji Koste K. plakali. Isti portal neslužbeno saznaje kako su se, upitani o krivnji, izjasnili da nisu krivi za ono što im se stavlja na teret. Krivnju su porekli i vlasnik i zaposlenici streljane.

Tužitelj tražio isključenje javnosti
Nadležni javni tužitelj Nikola Uskoković prethodno je tražio isključenje javnosti za cijeli glavni pretres zbog zaštite interesa maloljetnika, čemu se usprotivio odvjetnik optuženih Borivoje Borović, ocijenivši da su razlozi koje je navelo tužiteljstvo “paušalni” te da je interes maloljetnika već povrijeđen tijekom cijelog postupka.

Borović je rekao da “ne stoji” ni zahtjev tužitelja za isključenje javnosti zbog zaštite javnog reda, rekavši kako javnost mora biti obaviještena o cijelom postupku. On je naglasio i da su učenici vraćeni u istu školu i da na to nitko ne obraća pažnju, a napose da se “država izruguje” zahtjevima roditelja da se škola pretvori u memorijalni centar.

Borović je rekao i da obrana neće tražiti da maloljetnici kao svjedoci budu ispitani tijekom postupka. S njegovim su se ocjenama suglasili i odvjetnici drugooptuženih, vlasnika streljane i instruktora u tom klubu, u kojem je otac, kako se sumnja, dovodio dječaka i učio ga pucati.

Najnovije objave