Utorak, 16 Jula, 2024

Rat spustio kurs eura na najnižu razinu u dvije godine

Najčitanije objave

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice snažno porasla, dok je kurs eura oštro pao jer je rat u Ukrajini usmjerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice više od 2 posto, pa je u jednom trenutku dosegnuo 98,80 bodova, najvišu razinu od maja 2020. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,6 posto, na 114,85 jena. No, američka je valuta snažno ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula oko 3 posto, na 1,0928 dolara, najnižu razinu od svibnja 2020. godine.

Zbog toga se sve više špekuliše da će i Europska centralna banka morati povećati kamate prije nego što se očekivalo. “ECB neće imati drugog izbora doli razmotriti ovaj nagli rast inflacije, ali Fed neće odgoditi svoje planove, pa ćemo ponovno svjedočiti većim razlikama u monetarnim politikama”, rekao je Mike Kelly, analitičar u PineBridge Investmentsu.

Iako tržišta novca ne očekuju povećanje kamatnih stopa na sljedećoj sjednici ECB-a, sigurno je da će američki Fed povećati kamatne stope na sastanku od 15. do 16. marta, prvi put nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio je da će poduprijeti početno povećanje referentne stope za četvrtinu postotnog boda, piše Telegram.

Najnovije objave