Petak, 14 Juna, 2024

Rast cijena goriva i rezervnih dijelova vjerovatno će dovesti do poskupljenja prijevoza putnika

Najčitanije objave

Potpredsjednik Odbora Udruženja međunarodnih i međuentitetskih drumskih prijevoznika putnika Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Saudin Parić izjavio je da su rast cijena goriva i repromaterijala, te nerješavanje ključnih pitanja od uticaja na poslovanje, doveli prijevoznike u poziciju u kojoj je neminovno poskupljenje usluga prevoza.

Svi prijevoznici, kako je dodao, vrše analize povećanja troškova do kojih je došlo uslijed poskupljenja goriva, nakon čega obično dolazi do poskupljenja rezervnih dijelova, guma, a postoji i trend povećanja primanja vozača i drugih uposlenika u kompanijama. lako svjesni da razlog odliva kadrova nije samo visina plate, prijevoznici su povećali plate vozača.

– Do povećanja cijena će doći ukoliko ne dođe do nekog pada cijena na tržištu nafte ili ako ne dođe do intervencije države s obzirom da smo mi u više navrata tražili određene mjere koje bi mogle zaustaviti povećanje cijena – rekao je Parić za Fenu.

Po njegovim riječima, to se prije svega odnosi na smanjenje akcize na gorivo, koje se upotrebljava u javnom prijevozu putnika, te smanjenje doprinosa na plate radnika.

Ukoliko dođe do poskupljenja usluga prijevoza putnika u međunarodnom i međuentitetskom saobraćaju, kako je naveo Parić, ono ne bi trebalo biti veće od deset posto.

Nakon značajnog rasta cijena goriva početkom oktobra prošle godine Udruženje međunarodnih i međuentitetskih drumskih prevoznika tereta VTKBiH obavijestilo je javnost o neminovnosti povećanja cijena, te ukazalo na niz zahtjeva čije bi rješavanje moglo spriječiti rast cijena transporta.

U međuvremenu prijevoznici iz vlastitih rezervi pokušavaju anulirati poskupljenje goriva i rezervnih dijelova.

– Od tog perioda mi čekamo reakciju nadležnih, a, koliko je meni poznato, zasad niti jedan prijevoznik nije podizao cijene. U preduzećima postoji određeni nivo tolerancije na udar određenih skokova cijena, kao što je gorivo, ali se to ne može podnijeti neki duži vremenski period. Poređenja radi, cijena goriva u decembru 2021. bila je 25 procenata veća u odnosu na cijenu iz januara 2021. godine – naveo je Parić, javlja Fena.

Najnovije objave