Petak, 14 Juna, 2024

Racija izraelskih snaga u studentskom kampusu na Zapadnoj obali

Najčitanije objave

Pripadnici izraelskih snaga sigurnosti u utorak su izvršili upad u univerzitetski kampus u blizini Ramale, na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopštenju Univerziteta Birzeit navodi se da su izraelske snage tokom racije napale čuvare kampusa te oduzele imovinu studenata.

Univerzitet je osudio upad, navodeći kako je riječ o “očiglednom napadu na norme i sporazume koji zabranjuju nasrtaje na akademske objekte”.

Očevici su otkrili za Anadoliju da su izraelske snage zaplijenile transparente i stvari koje pripadaju studenskim blokovima, prije nego što su napustili prostorije kampusa.

Nakon racije izbili su sukobi između desetina civila i izraelskih snaga, prilikom čega je izraelska vojska koristila metalne metke i suzavac kako bi rastjerala studente.

U ponedjeljak je blok Studentski pol, studentski ogranak Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (povezan s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom), organizovao izložbu u kampusu u znak sjećanja na godišnjicu osnivanja fronta.

U međuvremenu, očekuje se da će Islamski blok u utorak organizovati ceremoniju obilježavanja 34. godišnjice osnivanja palestinskog pokreta otpora Hamas, prenosi Anadolija.

(Fena)

Najnovije objave