Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Protesti penzionera u Tuzli: Kako preživjeti? Svaki dan je sve teže

Najčitanije objave

Oko 100 penzionera u Tuzli danas je ponovo održalo miran protest kako bi podsjetili javnost na položaj u kojem se nalaze. Tuzlanski penzioneri traže povećanje penzija, ukidanje bijelog hljeba i ostalih povlastica parlamentarcima. Kako su kazali, jedva preživljavaju jer od penzije plate račune i kupe lijekove, a mnogima pomažu djeca da prežive, javlja N1.

BiH je država u kojoj je svaki mjesec vijest da će biti penzija. Potom slijede dugi redovi penzionera pred bankama. I kada podignu penzije, šta mogu s njima?

“Ništa! Dan i komad. Samo dan i komad. Plati lijekove, kako, od čega? Zašto sam došla ovdje? Evo jastuk nosam, ne mogu da hodam, sjedam. Ne lažem ništa”, kaže Derva Selihodžić, penzionerka.

“Nikako. Iz dana u dan sve je teže. Očekujemo ono malo crkavice svakog 5.To nam je sve. Borimo se za povećanja penzija, a svi su se oglušili“, dodaje Berdihan Selamović.

“Kakva penzija! Ne mogu preživjeti od penzije. Nas troje živi od njegove penzije. Kako preživjeti? Da nemamo pomaganja sa druge strane, ne bismo mogli preživjeti”, smatra penzionerka Hafa Mašić.

Prvi zahtjev ovih ljudi upućen prema institucijama vlasti je povećanje prosječena penzije na 52 % od prosječne plate po evropskim parametrima. Kako kažu, ne traže milostinju već ono što su zaradili.

“Mi smo opljačkani tokom privatizacije. Pljačkaju nas i danas. Budžet je danas postao jedna privatna sinekura vladajućih struktura, vladajućih mafija, bolje reći, koje jednostavno stalno nam govore o nacionalnim odnosima. Ustvari, oni hodaju u nacionalnoj odori, a glavni im je posao korupcija, kriminal, krađe, razne vrste nepodobština koje ovaj narod dovode na rub propasti“, ističe Vehid Jusić iz Stranke penzionera Tuzla.

A penzioneri su odavno na tom rubu. Penziju pokušavaju razvući do naredne, a sve uz gorčinu i pitanje za šta su radili četiri decenije i za koga su otišli njihovi uplaćivani doprinosi.

“Da kažem da se živi nešto posebno dobro, ne živi se. Penzija je mala. Ja imam sudski postupak koji traje više od osam godina, na Ustavnom je sudu. Vidjet ćemo šta će biti. Teško uglavnom“, za N1 je kazao Milan Ilić, penzioner.

Stari, bolesni i nemoćni pozvali su i ovaj put građane Tuzle da im se pridruže jer svakoga čekaju penzionerski tegobni dani.

(N1)

Najnovije objave