Srijeda, 24 Jula, 2024

Promovisana zbirka poezije ‘Vjetrova dom’

Najčitanije objave

U Tuzli je u subotu navečer promovisana knjiga zbirka poezije “Vjetrova dom”, autorice Amele Delić.

To je njena prva objavljena knjiga.

– Poezija je pisanje dušom. Za mene ova knjiga je mnogo više od zbirke poezija. Ona je zbir svih mojih godina, uspona i padova, nadanja, uspjeha i promašaja. Ona je iskaz moje borbe sa sobom, borbe moje duše na vjetrometini izazova koji nas svakodnevno ometaju u našem povratku sebi. Poezija je vječno traganje za istinom, za Bogom i kroz istinu i spoznaju Boga, potraga za svojim domom, domom u kojem pušu vjetrovi, ali u kojem ostajemo gordi, stameni i samosvjesni, odlučni i spremni da nastavimo dokle god borba traje, čvrsti kao planina Prenj, planina kojoj dugujem odvažnost da zbirku pustim da govori za sebe – rekla je Delić.

Promotori knjige bili su profesor Osman Halilović, asistentice na Filozofskom fakultetu u Tuzli Mirela Karahasanović i Amira Banjić.

Karahasanović se, kao neko ko se bavi filozofijom, osvrnula na filozofske aspekte te zbirke poezije ističući njene tendencije povratka samome sebi, odnosno čovjekovog povratna duhovnoj i psihološkoj dimenziji sebe.

– Zbirka poezije ‘Vjetrova dom’ je ulazak u lavirint unutarnjeg života, pokušaj otkrivanja tajni sebstva, izmirenje sa samim sobom, svijetom i Bogom. Amela nastoji odslikati tu borbu zahvatajući najznačajnija pitanja za čovjeka poput; ljubavi, spoznaje, slobode, istine, traume, prijateljstva, kroz koja se provlači metafora vjetra. Vjetar je metafora života kao neukroćenosti, nečeg neizvjesnog, što izaziva strah i istovremeno i divljenje što je svojevrsni paradoks života. Amela je prepoznala značaj povratka čovjeku, duhovnoj i psihološkoj dimenziji ljudskog bića u vrijeme dominacije materijalističke forme življenja. Značajno je napomenuti da autorica kroz pjesme odslikava vlastiti portret u kojeg se ne može u cjelosti uklopiti nijedan čitalac, ali svaki čitalac može pronaći podsticaj za lični portret – rekao je Karahasanović, javlja Fena.

Najnovije objave