Utorak, 16 Jula, 2024

Prodaja hibrida prvi put nadmašila dizel vozila u Evropi

Najčitanije objave

Prodaja hibridnih automobila, onih koji se pokreću i na motor s unutrašnjim sagorijevanjem i na bateriju, prvi put je u Evropi 2021. nadmašila prodaju dizelskih automobia, iako za samo 48 vozila, pokazali su podaci u srijedu.

Jedan od 11 prodanih automobila bio je električni, na baterije, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila, a prodano je ukupno nešto manje od 880.000 vozila, prenosi Reuters.

Hibridni automobili sa samopunjačem sadrže bateriju koju puni motor s unutrašnjim sagorijevanjem i općenito mogu voziti samo ograničenu udaljenost na električnu energiju.

Ovi takozvani plug-in hibridi prvenstveno se napajaju baterijom koja se eksterno puni i stoga se smatraju ekološki prihvatljivijim, ali su podržani motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, dok čisto električni automobili rade samo na bateriju.

Ukupno je u Evropskoj uniji tokom prošle godine registrovano 1.901.239 miliona hibridnih automobila, što je značajan skok u odnosu na 1,1 milion registrovanih 2020. godine.

Broj registracija dizel automobila, koji je naglo pao nakon skandala Dieselgate 2015., pao je za trećinu s prošlogodišnjih 2,77 miliona na 1.901.191.

Automobili na benzin su ostali najzastupljenija vrsta vozila, ali s nižim udjelom nego godinu ranije, čineći 40 posto novih registracija, što je pad s 48 posto u 2020.

(Fena)

Najnovije objave