Subota, 2 Marta, 2024

Priština: SAD donirao sedam bespilotnih letjelica policiji Kosova

Najčitanije objave

Sjedinjene Američke Države (SAD) donirale su danas kosovskoj policiji sedam dronova, a na današnjoj konferenciji za novinstvo američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier kazao je kako će bespilotne letjelice biti ključne u osiguravanju borbe protiv kriminala.

“S obzirom na razmjere kriminalnih aktivnosti kriminalnih skupina i organiziranog kriminala u regiji, ovi sustavi bespilotnih letjelica bit će ključni za kosovsku policiju u osiguravanju borbe protiv kriminala”, rekao je Hovenier te dodao da je ova donacija nastavak potpore SAD-a Kosovu.

Ravnatelj kosovske policije Gazmend Hoxha dao je jamstvo da će se ovi dronovi koristiti za održavanje sigurnijeg okruženja na Kosovu.

“Radi se o bespilotnim letjelicama i opremi koju su odabrali i selektirali stručnjaci kosovske policije. Jamčim veleposlaniku Hovenieru da će kosovska policija svu ovu opremu i donacije koristiti samo u legalne svrhe kako bi zajamčila siguran i miran život na teritoriju Kosova”, rekao je Hoxha, prenose Reporteri.net.

Zamjenik zapovjednika kosovske policije za sjevernu regiju Veton Elashani kazao je da je u srijedu kosovska policija izvršila nekoliko pretresa u sjevernom dijelu Kosova koji su povezani s događajima u Banjskoj od 24. rujna.

Elshani je rekao da tijekom pretresa nije bilo nikakvih incidenta niti uhićenja, ali nije precizirao što je zaplijenjeno.

U napadu koji se dogodio 24. rujna u Banjskoj policiju Kosova napala je paravojna skupina naoružanih i uniformiranih Srba. Tijekom napada poginuo je kosovski policajac, a kasnije su u razmjeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti. Službena Priština je za napad u Banjskoj optužila je Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a službeni Beograd negira umiješanost u te događaje.

Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu da će Radoičić, koga Tužiteljstvo tereti za teška kazana djela koja je sam priznao, odgovarati pred srbijanskim tijelima i da tek slijedi podizanje optužnice.

“Ne bih branio Radoičića jer on odgovara pred našim pravosudnim organima i tek mu predstoji optužnica, kada se istraga provede, hoće li biti proširenja istrage ili ne, to je na nadležnim državnim tijelima. Oni će ustanoviti sve te činjenice”, rekao je Vučić.

Radoičić se inače nalazi na crnoj listi SAD-a zbog korupcije i međunarodnog kriminala, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Najnovije objave