Petak, 14 Juna, 2024

Prelazak koronavirusa na jelene, novi način preživljavanja virusa

Najčitanije objave

Američka studija sugerira da su jeleni “vrlo osjetljivi” na koronavirus koji uzrokuje covid-19, što bi moglo značiti dugotrajne probleme u borbi protiv pandemije i predstavljati novi način preživljavanja virusa.

Uzorci uzeti od 360 jelena na devet različitih područja na sjeveroistoku Ohaja prošle godine otkrili su šest slučajeva u kojima se koronavirus prenio s ljudi na jednu od životinja, prema znanstvenicima čija je studija objavljena na Nature.com.

Svaki od uzoraka uzet je između siječnja i ožujka 2021., kada su slučajevi covid-a u Sjedinjenim Državama bili u porastu, navodi se u studiji.

Istraživanje je pokazalo da je oko trećina uzorkovanih jelena ili nedavno zaražena virusom ili su imali bolest.

– Naše otkriće da su jeleni često zaraženi virusom SARS-CoV-2 postavlja temeljna pitanja o budućoj putanji SARS-CoV-2. Potencijalno stvaranje novog rezervoara virusa SARS-CoV-2 u jelenu moglo bi otvoriti nove putove za razvoj i prijenos na druge vrste divljih životinja i potencijalno prelijevanje novih varijanti na ljude koje naš imuni sustav nije ranije upoznao, navodi se u studiji.

Slučajevi su uključivali i “vjerojatan prijenos s jelena na jelena”, navodi se u studiji. Znanstvenici su primijetili da tijekom te studije nije bilo nikakvih slučajeva “povratne zaraze” ljudi, prenosi HRT.

Najnovije objave