Utorak, 16 Aprila, 2024

Potvrđena prvostepena presuda: Novalić, Solak i Hodžić idu u zatvor

Najčitanije objave

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu u slučaju “Respiratori”, prema izjavi Fadila Novalića za Federalnu televiziju. Bivši premijer FBiH, Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i osnivač firme “Srebrna malina” osuđeni su na zatvorske kazne.

Podsjetimo, Novalić je ranije osuđen na četiri godine, Firet Hodžić na pet, a Solak na šest godina zatvora. U telefonskom razgovoru, Novalić je potvrdio presudu, najavljujući njeno izvršenje.

Novalić, izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na izborima 2022. godine, zajedno sa ostalima, osuđen je za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje te uništavanje službenih dokumenata. Firma Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je bivša ministrica finansija Jelka Miličević. Novalićeva advokatica Vasvija Vidović i Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, izrazile su iznenađenje odlukom Apelacionog vijeća, navodeći nedostatak zvaničnih informacija i procesne povrede.

Najnovije objave