Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Potraga za nestalom podmornicom Titan u kritičnoj fazi

Najčitanije objave

Potraga za nestalom podmornicom Titan sada je u kritičnoj fazi, dok se spasilački timovi tokom noći utrkuju kako bi locirali nestale prije nego ponestane zaliha kisika. Američka obalna straža proširila je područje potrage i preusmjerila dio svoje opreme kako bi pokušala tačno odrediti zvukove lupanja koji se čuju tokom potrage iz zraka u udaljenom području Sjevernog Atlantika.

Daily Mail je objavio dijagram podmornice koji otkriva koliko je zapravo malo mjesta u njoj. Naime, podmornica je velika toliko da se tek jedna osoba može u potpunosti ispružiti. Podsjetimo, petero turista krenulo je u avanturu koja ih je trebala odvesti do olupine Titanica i podmornica se dobro držala. A onda joj se izgubio svaki trag. To se desilo u nedjelju.

Zalihe kisika dovoljne su za četiri dana, što znači da je srijeda kritični dan u kojem ih trebaju pronaći. Još uvijek su nejasne okolnosti pod kojima je podmornica nestala. Pretpostavlja se da se zaplela o sajle na Titanicu, što navode podmorničari i iskusni ronioci. Posadu čine izvršni direktor Oceangatea Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman te francuski istraživač Henry Nargeolet.

Njemački avanturista Arthur Loibl (60), koji je prije dvije godine platio 100.000 eura (195.576 KM) da vidi olupinu Titanica na nestaloj podmornici Titan, nazvao je to putovanje “samoubilačkom misijom”. On je zaronio 3800 metara do mjesta olupine u Atlantiku u augustu 2021. i kaže da je imao “nevjerojatnu sreću” što je preživio, prenosi Daily Mail.

Najnovije objave