Utorak, 16 Jula, 2024

Poruka Jensa Stoltenberga pred dolazak NATO delegacije u Bosnu i Hercegovinu

Najčitanije objave

NATO smatra da je sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka, te da na Kosovu i Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije, kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti u Bosni i Hercegovini.

Najavio je da će sljedeće sedmice delegacija koju predvodi njegov zamjenik posjetiti našu zemlju da bi pružili snažnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Prvi dan predviđen je za susret s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te s predsjedavajućom Vijeća ministara i članovima tog Vijeća.

Drugi dan, 2. februara, zamjenik generalnog sekretara i ambasadori država članica sastat će se s predstavnicima jednog think tanka i sa studentima bosanskohercegovačkih univerziteta.

Predstavništvo će posjetiti i vojnu bazu Rajlovac, gdje će razgovarati o praktičnoj saradnji između NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Predviđeni su i susreti sa šeficom NATO štaba u Sarajevu, brigadnom generalicom Pamelom McGaha, budućim komandantom snaga EU-a u BiH general-bojnikom Laszlom Sticzom, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Najnovije objave