Subota, 2 Marta, 2024

Počeo trodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda registriranih proizvođača Grada Zenica

Najčitanije objave

Drugi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina proizvođača s područja Grada Zenice, koji je danas počeo na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, trajat će do 5. oktobra pa će građani u tom periodu imati priliku da kupe kvalitetne proizvode 20 lokalnih proizvođača.

Grad Zenica je jedan od 12 korisnika koji su dobili finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, koja se realizira u sklopu šireg projekta Evropske unije EU4AGRI, zbog čega je svim proizvođačima dodijeljen besplatan izložbeni prostor u drvenim kućicama.

Uslov za nastup na ovom sajmu bio je samo da su izlagači i registrirani proizvođači, a u sklopu ovog projekta predviđeno je održavanje ukupno tri ovakva sajma. Treći će, najavljuje stručna saradnica Službe za poljoprivredu Grada Zenica Senada Sejmenović, biti također održan do kraja ove godine.

-Sajam je prilika da se promovišu poljoprivredni proizvodi proizvođača s područja Grada Zenica. Imamo raznolike proizvode – od povrća, voća, meda, prerađevina od voća i povrća te proizvoda iz kućne radinosti žena. Kućice su za naše proizvođače besplatne, jer to je u sklopu ovog projekta i sa njima je potpisan sporazum o izlaganju u ovoj godini – istakla je Sejmenović.

Prvi put na sajmu izlaže i Samir Spahić iz sela Orahovica, koji je za ovu priliku prodaje sokove i sirovu aroniju, razne čajeve i pripravke za zdravlje.

-Aronija je ove godine dobro rodila. Zadovoljni smo pa se moći nešto i zaraditi, a i ovo je dobra prilika da se nešto zaradi, ali i da naše građane upoznamo sa svojim proizvodima. Posebna je pogodnost što smo dobili besplatno ove kućice – kaže Spahić.

Najnovije objave