Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

POČEO RAT! Rusi napadaju Kijev. Ukrajina im srušila pet aviona

Najčitanije objave

Novinska agencija Reuters objavila je da je ukrajinska vojska srušila pet ruskih aviona i jedan helikopter u regiji Lugansk. Ukrajina inače sve vrijeme uzvraća vatru, naveli su to iz granične službe.

“Ukrajinske oružane snage zajedno sa nacionalnom gardom pucaju na neprijatelja ovisno o situaciji na granici”, rekli su oni-
U Hrakovu je gradonačelnik Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, pozvao građane da ne izlaze iz kuća jer se širom zemlje bilježe eksplozije i detonacije. Dio Luganska koji je pod kontrolom Ukrajine je najavio opću evakuaciju u četvrtak ujutru zbog ruskog napada.

“Preporučujemo stanovnicima regije Lugansk da odmah napuste regiju”, rekao je čelnik Luganske regionalne državne uprave Serhiy Haiday.

Ukrajinska državna granična služba je objavila da je napadnuta jutros i to preko više granica. Oni navode da su ih napali Rusi uz pomoć Bjelorusije sa područja te države, kao i sa svog teritorija te sa Krima.

Dodaje se kako se napadi izvode u regijama Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv i Žitomir, što su područja na istočnoj i sjevernoj granici Ukrajine.

CNN je inače svjedočio, putem videoprijenosa uživo, da vojnici na vrhu kolone vojnih vozila ulaze u Ukrajinu s graničnog prijelaza s Bjelorusijom.
Sirene za zračni napad su se oglasile i u Kijevu, a Ukrajinci objavljuju izvještaje o eksplozijama i napadima na borbene avione koji se nalaze u luci izvan grada.

Najnovije objave