Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Plenković: Miroslav Tuđman je sudjelovao u oblikovanju hrvatskog društva

Najčitanije objave

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da su, između ostalog najvažnije točke rada Miroslava Tuđmana angažman u jačanju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Plenković je to kazao otvarajući dvodnevni oneline znanstveni skup “Miroslav Tuđman i paradigma znanja”, koji su organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Udruga sv. Juraj, a koji se održava u povodu godišnjice smrti Miroslava Tuđmana, istaknutog znanstvenika i političara te utemeljitelja hrvatske sigurnosno-obavještajne zajednice.

Tuđman je bio među znanstvenicima i političarima koji su u posljednjih 30 godina oblikovali hrvatsko društvo i sudjelovali u donošenju ključnih odluka. Njegovim odlaskom izgubili smo velikog čovjeka, zastupnika, profesora, znanstvenika i jednog od posljednjih aktera na hrvatskoj političkoj sceni koji je do u detalje znao sva zbivanja od 1990. godine i ranije, što mu je pomoglo da na istinoljubiv način analizira procese i fenomene s kojima smo bili suočeni, rekao je Plenković.

“Bio je uz svoga oca, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, u svim ključnim trenucima i zasigurno se ubraja među hrvatske političare koji su formirali i oblikovali društvo i sudjelovali u donošenju ključnih i strateških odluka koje su osigurale slobodu, demokraciju i snažan put Hrvatske prema EU-u i NATO-u”, naglasio je.

Kao saborski zastupnik u više mandata Tuđman je predvodio hrvatsko izaslanstvo pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a i dao doprinos globalnoj sigurnosti, ne samo u tom transatlantskom području.

Također je svojim znanstvenim radom branio “istinu o svome ocu” te je kroz knjige, činjenicama i argumentima smirio napade krivotvoritelja suvremene hrvatske povijesti na ostavštinu prvog hrvatskog predsjednika.

“On nije bio čovjek spekulacija, senzacionalizma i nije skakao na prvu loptu. Bio je zdravi skeptik, s obzirom na veliko životno iskustvo i izloženost brojnim izazovima s kojima se i osobno suočio, upravo takav davao je smireni ton, razložan pogled na brojne probleme”, rekao je.

Tuđman je bio među utemeljiteljima Instituta Ivo Pilar prije 30 godina i osnivač Udruge Sv. Juraj, kao i časopisa “National security and the future”, koji je uređivao 21 godinu, te dugogodišnji profesor na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, gdje je osnovao Katedru za organizaciju znanja.

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac pročitao je na otvaranju skupa pismo njegove obitelji u kojem se ističe da su mu u središtu interesa bile informacija, informacijska i komunikacijska znanost, teorija informacije, informacijske znanosti, organizacija znanja kao i prepoznavanje i oblikovanje strategijskih odrednica na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Član Upravnog odbora Udruge sv. Jurja Gordan Akrap rekao je da ju je Tuđman osnovao kao nevladinu, nestranačku i neprofitnu udrugu radi poticanja razvoja i promicanja istraživanja na području međunarodne, domovinske, nacionalne i korporativne sigurnosti, za opće dobro Hrvatske, prenosi Hina.

(Fena)

Najnovije objave