Utorak, 25 Juna, 2024

Plenković i Micotakis o situaciji u Bosni i Hercegovini

Najčitanije objave

Hrvatski premijer Andrej Plenković i grčki kolega Kiriakos Micotakis razgovarali su danas u Zagrebu, pored ostalog o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Tom prigodom premijer Plenković je ponovio da se Hrvatska zalaže za ograničenu promjenu ustava i izmjene Izbornog zakona u BiH, a sve kako bi se osigurao ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Micotakis je dao podršku zapadnom Balkanu. “Želimo da zapadni Balkan ima europsku budućnost”, rekao je.

Plenković i Kiriakos Micotakis pozvali su također na smanjenje napetosti u ukrajinskoj krizi i podržali diplomatske napore međunarodne zajednice.

“Založili smo se za deeskalaciju napetosti između Ukrajine i Rusije te između Rusije i Zapada”, rekao je Plenković na zajedničkoj izjavi za medije s grčkim premijerom.

Obojica podržavaju diplomatske kanale i napore međunarodne zajednice. “Naš zajednički stav je smanjenje napetosti”, rekao je Micotakis.

Premijeri dviju zemalja članica EU-a razgovarali su o gospodarskoj, energetskoj i obrambenoj suradnji.

“Drago nam je da će i Grčka i Hrvatska biti jedne od najbrže rastućih ekonomija za 2021. Tu očekujemo rast veći od 10 posto, a i Grčka je vrlo blizu, sličnog rasta BDP-a”, istaknuo je Plenković.

Europska komisija u četvrtak je povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini na 10,5 posto, što je drugi najveći rast u EU-u nakon Irske, ali je smanjila procjenu rasta za ovu i sljedeću godinu u odnosu na prethodne prognoze. Komisija u ovoj godini očekuje rast od 4,8 posto (u jesenskim prognozama bilo je 5,6 posto), a 2023. tri posto (u jesenskim prognozama 3,4 posto).

Trgovinska razmjena Hrvatske i Grčke u prvih 10 mjeseci 2021. dosegla je 360 milijuna eura, što je više nego u cijeloj 2020., ali manje nego 2019., rekao je Plenković, dok je Micotakis istaknuo da se nada “odličnoj turističkoj sezoni u obje zemlje”.

Plenković je zahvalio grčkom kolegi na podršci za šengenski prostor, eurozonu i OECD. Hrvatska je od prošle godine članica skupine EUMed 9 čime će se dodatno ojačati suradnja dviju zemalja.

Plenković je pohvalio grčku vladu za “odlučnu politiku borbe protiv nezakonitih migracija”, dok je Micotakis rekao da je uz zaštitu granica EU-a važna i “zaštita života”, prenosi Hina.

Najnovije objave