Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

PIC najavio korištenje ovlasti visokog predstavnika zbog VSTV-a RS

Najčitanije objave

Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) nakon današnje vanredne sjednice navelo je da su nedavni potezi entitetskih vlasti da uvedu zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jasan pokušaj entiteta Republika Srpska da jednostrano preuzme ustavne nadležnosti države što predstavlja kršenje ustava i pravnog poretka BiH.

Sjednica PIC-a organizirana je povodom današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojen neustavni nacrt zakona o entitetskom visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Ambasadori zemalja članica PIC-a naveli su da je usvajanje zakona o VSTV-u RS-a nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH i predstavlja neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa te nazadovanje cijele zemlje kada je riječ o evropskim standardima u okviru vladavine prava.

– Provođenjem zakona o VSTV-u RS-a stvorilo bi se neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS-u – navode oni.

U saopćenju su naglasili da je uspostavljanje jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH, u skladu s evropskim i međunarodnim standardima.

Uloga državnog VSTV-a je njegovanje profesionalizma, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu uz unapređenje nepristrasnog, nezavisnog i djelotvornog upravljanja pravdom u cijeloj zemlji, podsjeća se u izjavi PIC-a.

– Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i utjecaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno sticanje povjerenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU – rečeno je.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivali su vlasti u Republici Srpskoj da odustanu od ovih neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

Ohrabrili su poslanike u parlamentu BiH, koji su izabrani iz RS-a, kao i sve druge izabrane predstavnike, da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu s preporukama Evropske komisije.

– Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – navode.

Kako se navodi u zaključku saopćenja, visoki predstavnik i PIC neće dozvoliti da bilo koji akter podriva državnu instituciju te su najavili da će poduzeti potrebne odgovore kako bi se osiguralo puno poštovanje VSTV-a i suvereniteta i integriteta BiH, javlja Fena.

Najnovije objave