Utorak, 16 Aprila, 2024

Otkriveno veliko nalazište litijuma u Kaliforniji

Najčitanije objave

Jezero u Kaliforniji površine oko 820 kvadratnih kilometara postalo je ključno nalazište litijuma, predviđajući prema izvještaju Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley u SAD-u da bi ova regija mogla proizvesti 3,4 miliona tona litijuma. Ova količina je dovoljna za proizvodnju više od 375 miliona baterija koje su neophodne za električna vozila.

Izvještaj naglašava da ovo otkriće čini domaću industriju litijuma sigurnom. Iako SAD većinom uvozi litijum, postojala su nalazišta litijuma u Nevadi, Sjevernoj Karolini i Oregonu. Ovo novo otkriće ima izuzetan značaj.

Geotermalna električna energija u regiji Salton Sea u Sjedinjenim Državama igra ključnu ulogu u ekstrakciji litijuma. Iako regija trenutno ima oko 400 megavata instaliranog kapaciteta za proizvodnju geotermalne električne energije, procjenjuje se da ima potencijal za sedam puta veći kapacitet.

Proces proizvodnje geotermalne energije uključuje crpljenje vode iz podzemnih vrućih izvora, gdje se već zagrijava. Tokom ovog procesa, geotermalna voda koja dolazi na površinu često sadrži visoke koncentracije minerala, uključujući litijum i cink.

Ovi minerali mogu se izdvojiti iz vode, čineći geotermalnu energiju ne samo izvorom električne energije, već i potencijalnim izvorom važnih mineralnih resursa.

U slučaju Salton Sea, geotermalna slana voda iz ovog područja posebno je bogata litijumom. S povećanjem kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije, povećava se i količina geotermalne vode koja se crpi, a time i potencijal za ekstrakciju većih količina litijuma. Ovo postavlja Sjedinjene Države u poziciju da zadovolje ili čak nadmaše globalnu tražnju za litijumom u narednim desetljećima, kako navodi resorno ministarstvo SAD-a.

Najnovije objave