Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Otkriven drevni nestali kontinent Balkanatolija na kojem je bila i BiH

Najčitanije objave

Naučnici smatraju da su otkrili dokaze u prilog postojanja nisko položenog kontinenta koji je postojao prije 40-ak miliona godina, a omogućio je azijskim životinjama da koloniziraju Europu.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu Earth-Science Reviews, kontinent kojem su naučnici nadjenuli ime Balkanatolija prostirao se od Balkana na zapadu do Kavkaza na istoku i Turske na jugu, a nestao je i postao kopnenim mostom između Azije i Europe kada su razine mora pale prije nekih 34 miliona godina.

“Kada i kako je prvi val azijskih sisavaca stigao do jugoistočne Europe, ostaje slabo poznato”, pišu paleogeolog Alexis Licht iz Francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja i njegovi suradnici u svojoj novoj studiji, prenosi Index.hr.

Balkanatolia prije 40 miliona godina i danas
Balkanatolia prije 40 miliona godina i danas

Novi fosilni nalazi na Balkanu
Fosili su ranije ukazivali da je prije oko 34 miliona godina, na kraju razdoblja koje se naziva eocen, u iznenadnom izumiranju poznatom kao Veliki prekid (Grande Coupure) ogroman broj autohtonih sisavaca nestao iz zapadne Europe dok su se u isto vrijeme pojavili novi azijski.

Međutim, novi fosilni nalazi otkriveni na Balkanu promijenili su tu vremensku liniju i ukazali na postojanje posebne bioregije koja je azijskim sisavcima omogućila da koloniziraju jugoistočnu Europu još 5 do 10 miliona godina prije nego što se dogodio Veliki prekid.

Kako bi istražili mogućnost postojanja nestalog kontinenta, Licht i njegovi suradnici ponovno su analizirali fosile sa svih poznatih nalazišta na području koje pokriva današnji Balkanski poluotok i Anadoliju, najzapadniju izbočinu Azije.

Starost ovih nalazišta revidirana je na temelju postojećih geoloških podataka, a tim je rekonstruirao paleogeografske promjene koje su se dogodile u regiji, koja, kako su istakli, ima “složenu povijest epizodnog potapanja i ponovnog izdizanja”.

Balkanatolija
Analiza je pokazala da razdioba sisavaca diljem Euroazije u eocenu govori u prilog postojanju biogeografske regije, nazvane Balkanatolija, koja ranije nije bila prepoznata. Ona je tokom ranog i srednjeg eocena bila morem odvojena od kopnene Euroazije i formirala je niski arhipelag na kojem su uspijevali endemski i anakroni sisavci.

No, pad razine mora, izdizanje leda na Antarktici i tektonski uvjetovano povlačenje mora u istočnoj Anadoliji i Malom Kavkazu tokom kasnog srednjeg eocena, prije 40 do 34 miliona godina, pretvorili su izolirani kontinent u most između Azije i Europe te omogućili kolonizaciju Europe azijskim kopitarima i glodavcima.

“Ove paleogeografske promjene pokrenule su propast Balkanatolije kao posebne biogeografske regije i utrle put širenju azijskih endemskih klada prije i tijekom Velikog prekida u zapadnoj Europi”, tumače autori, piše Index.hr.

Najnovije objave