Utorak, 16 Aprila, 2024

Osmani poručila da na Kosovu nikada neće biti srpskih policajaca i vojnika

Najčitanije objave

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani reagirala je u petak na kako je rekla “prijetnje srpskih političara Kosovu”, koji su poručili da će razmotriti slanje 1.000 sigurnosnih snaga na Kosovo, ocjenom da na teritoriji Kosova nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije.

“Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti”, napisala je Osmani na Facebooku.

Dodala je da “otvorena prijetnja policijskom i vojnom agresijom iz Srbije dokazuje da se hegemonistički mentalitet nastavlja u toj zemlji”, te da srbijanske policije i vojnika nikada neće biti na teritoriji Kosovo.

“To se mora odbaciti i jasno suprostaviti od čitavog demokratskog svijeta, koji je 1999. zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja”, napisala je kosovska predsjednica.

Ocjenila je da je ranjavanje pripadnika kosovske policije u četvrtak večer (kod Zvečana u incidentu kosovske policije i naoružanih osoba) kazneno djelo i usmjereno protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova kao i protiv djelovanja za vladavinu prava.

Dobri poznavaoci sigurnosnih kretanja na Kosovu ističu da se radi o praznim prijetnjama iz Srbije jer dozvolu za ulazak sigurnosnih snaga Srbije na Kosovu prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a i Kumanovskom sporazumu daje jedino zapovjednik KFOR-a, piše Beta.

Prema njima, u sadašnjoj situaciji ali i uopće tako nešto je nemoguće da se dozvoli.

Podsjetimo, direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srpske vlade Petar Petković izjavio je u četvrtak navečer, u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija “razmotriti” povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kosovski mediji na srpskom jeziku objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na krajevima grada, nakon čega je Petković zakazao izvanrednu konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije “nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama” kojima je cilj “okupacija sjevera Kosova”, većinski naseljenog Srbima, prenose mediji u regiji.

Najnovije objave