Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Orban izbornu kampanju gradi na sotoniziranju izbjeglica i “odbrani kršćanstva”, ali će se suočiti s najtjesnijim izborima

Najčitanije objave

Izbjeglice koje iz Srbije pokušavaju da uđu u Mađarsku i preko nje dođu do bogatijih zapadnih zemalja postale su predmet izborne kampanje premijera Mađarske Viktora Orbana koji koristi sporne prakse vraćanja izbjeglica nazad u Srbiju.Premijer Viktor Orban, za koga ankete pokazuju da će se u aprilu suočiti s najtjesnijim izborima u posljednjih desetak godina, gradi kampanju na strogoj antiimigrantskoj politici i želi da iskoristi migrante nagomilane na granici sa srpske strane za mobilizaciju svog konzervativnog biračkog tela, piše AP.

“Samo ove godine zaustavili smo i pritvorili više od 100.000 ljudi. Da tamo nije stajala mađarska ograda, više od 100.000 ilegalnih migranata bi sada bilo prvo u Austriji, pa u Njemačkoj”, rekao je Orban ranije.

Novinar agencije AP razgovarao je sa izbjeglicama koje su bezuspješno pokušale da pređu žičanu ogradu na granici Mađarske i Srbije i krenu put Evrope. Granica je također pokrivena i specijalizovnim kamerama i senzorima. Mađarski graničari su skloni bespravnom prisilnom vraćanju u Srbiju.

“Idem u Austriju, idem u Njemačku, idem u Holandiju, ne ostajem u Mađarskoj. Što je problem”, rekao je novinaru Muhtar Ahmad (26) iz Alepa u Siriji koji s grupom od 35 izbjeglica boravi u napuštenom objektu u blizini srpskog sela Majdan.

Jedan od najvećih oponenata migracijama u Evropi, Orban je izjavio da migranti prijete da zamijene kršćansku kulturu na evropskom kontinentu i da su izbjeglice odgovorne za nove sojeve korona virusa koji se pojavljuju u njegovoj državi.

Međutim, brojevi koje su objavili srpski i evropski zvaničnici pokazuju da značajno manji broj izbjeglica želi da pređe iz Srbije u Mađarsku.

“Malo je veći broj nego recimo pre dvije godine, ali broj nije toliki. Porast je vrlo mali”, rekao je direktor prihvatnog centra u Subotici Nemanja Matejić, piše agencija Beta.

Mađarska policija saopćila je da je presrela više od 122.000 ljudi, ali podaci evropske pogranične agencije Fronteks pokazuju da je tokom prošle godine bilo oko 60.500 nelegalnih pokušaja prelaska te vanjske granice EU. S obzirom da iste osobe pokušavaju da pređu više puta, to znači da je broj pojedinaca koji su pokušali da pređu značajno manji.

Srpski Komesarijat za izbjeglice saopćio je da u prihvatnim centrima u Srbiji boravi 4.276 izbjeglica, a oko 1.000 je van centara, javlja agencija Beta.

Najnovije objave