Srijeda, 24 Jula, 2024

Omikron stigao i u Bosnu i Hercegovinu

Najčitanije objave

Prvi slučajevi omikron soja koronavirusa su detektovani i u Bosni i Hercegovini.

Od 100 testiranih uzoraka na omikron soj, kod njih deset je potvrđena nova varijanta koronavirusa. Ovo je potvrđeno sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za Klix.ba.
Izetbegović je za Hayat.ba navela da je ova varijanta koronavirusa izolovana u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Govoreći o više detalja, kazala je da je omikron prisutan kod dva pacijenta iz Doma zdravlja Saraj-Polje, po dva su i u DZ Stari Grad i Ilidža te četiri u Centru.
Omikron soj već neko vrijeme pravi ozbiljan problem u Evropi, u prethodnoj sedmici je zabilježen i u državama regiona, a sada je detektovan i kod nas.

Nove restriktivne mjere u pojedinim evropskim zemljama uvode se zbog omikrona, za koji medicinske studije navode da je mnogo zarazniji od prethodnih sojeva.

Mjere se uglavnom odnose na buduću zabranu okupljanja većeg broja osoba za novogodišnje praznike. No, učinak omikrona je vidljiv već sada s obzirom na to da je tokom vikenda moralo biti otkazano hiljade letova.
Postoje i neke pozitivne informacije u vezi s omikronom, a to je da su manji rizici za zaražene da dođu u teške zdravstvene situacije.

Najnovije objave