Utorak, 25 Juna, 2024

Omega-3 suplementi i njihove nuspojave

Najčitanije objave

Dodaci ribljem ulju mogu povećati rizik od razvoja srčanog ili moždanog udara, ali mogu smanjiti rizik za one koji već imaju kardiovaskularne bolesti, otkrilo je istraživanje. Riblje ulje je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. NHS preporučuje barem jednu porciju masne ribe tjedno kako bi se spriječio razvoj kardiovaskularnih bolesti, piše Guardian.

Kako bi saznali koliko zaštite pruža, tim istraživača iz Kine, SAD-a, UK-a i Danske pratio je zdravlje više od 400.000 sudionika u UK Biobanci tijekom 12 godina kako bi procijenili povezanost suplemenata ribljeg ulja i novih slučajeva fibrilacije atrija (nepravilan rad srca), srčanog i moždanog udara te zatajenja srca, kao i smrti kod ljudi bez dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti.

Također su procijenili utječu li ovi dodaci prehrani na napredovanje srčanih oboljenja. Studija objavljena u časopisu BMJ Medicine pokazala je da je za one bez dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti na početku razdoblja praćenja redovita uporaba dodataka ribljeg ulja bila povezana s 13% većim rizikom od razvoja fibrilacije atrija i 5% povećanim rizikom od moždanog udara.

Najnovije objave