Petak, 14 Juna, 2024

Oglasio se OHR povodom odluke Narodne skupštine RS-a

Najčitanije objave

Povodom odluke Narodne skupštine RS-a da donose Zakon o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju entiteta Republika Srpska oglasila se Kancelarija visokog predstavnika rekavši da odluka predstavlja napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

“Pokušaj NSRS-a da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS-u i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, saopćili su iz OHR-.

Smatraju da su odluke nezakonite, a da je za njih najodgovorniji Milorad Dodik.

“RS mora poštovati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. To znači potpuno poštivanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4”, navodi se.

U nastavku se ističe da Christian Schmidt nudi političku saradnju svim akterima u RS-u kako bi pomogao Narodnoj skupštini RS-a da ispuni svoju zakonsku obavezu, pod uslovom potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
“Prvi korak je odbacivanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona, i dejtonskih institucija, od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u BiH i osiguravanje da se njihova volja odrazi na ishod slobodnih demokratskih izbora”, saopćeno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

Najnovije objave