Petak, 24 Maja, 2024

Održana promocija znaka ‘’Zelena tačka’’ u Mostaru. Podržimo brendove koji recikliraju svoj ambalažni otpad!

Najčitanije objave

Naša odgovornost prema očuvanju okoliša iskazuje se i kroz brigu o ambalaži proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Zato je važno da pri kupovini proizvoda na deklaracijama provjerimo da li je taj proizvod označen međunarodnom znakom “Zelena tačka”. Proizvodi sa oznakom “Zelena tačka” su u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom preko operatera sistema.

Kako bi informirali i educirali stanovništvo o važnosti znaka “Zelene tačke” za naš okoliš prvi ovlašteni operater upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini “Ekopak” i kompanija “Konzum BiH” održali su protekle subote, u Tržnom centru “Mepas Mall” u Mostaru, zanimljivu promociju. Tom prilikom posjetioci trgovačkog centra su mogli saznati više o značaju znaka “Zelena tačka”, kao I o društvenoj odgovornosti kompanija koji su članovi Zelene tačke, a svim kupcima u čijoj su se korpi našla tri proizvoda s oznakom Zelena tačka, dodijeljeni su i prikladni pokloni.

“Do sada nisam bila upoznata da u BiH postoji sistem reciklaže niti što to znači znak Zelena tačka. Od sada ćemo gledati na poleđninu svakog proizvoda ima li oznaka Zelene tačke jer podržavamo očuvanje okoliša”, kazala je Jelena Rozić iz Mostara.

Ekopak ekskluzivni davatelj prava za korištenje “Zelene tačke” za BiH

Inače, operater “Ekopak” kao član “PRO EUROPE” ekskluzivni davatelj prava za korištenje “Zelene tačke” na tržištu Bosne i Hercegovine. Vlasnik znaka “Zelena tačka” je njemačka firma “Duales System Deutschland” AG. (D.S.D.), koja je krovnoj evropskoj organizaciji “PRO-EUROPE” sa sjedištem u Briselu, prepustila upravljanje i koordinaciju upotrebe ovog znaka izvan tržišta Njemačke. “PRO-EUROPE” daje prava za korištenje znaka “Zelena tačka” svojim članovima širom svijeta, a od 2013. godine “Ekopak” je član ove organizacije i ekskluzivni davatelj prava za korištenje “Zelene tačke” na tržištu Bosne i Hercegovine.

O značaju ”Zelene tačke” govore slijedeće činjenice:
• ”Zelena tačka” je najviše korišteni međunarodno zaštićeni znak u svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja.
• Više od 170.000 kompanija označava svoje proizvode znakom ”Zelena tačke”.
• Oko 460 milijardi komada ambalaže se godišnje označi znakom ”Zelene tačke”.
• Više od 300 miliona građana ima pristup odvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se finansira od strane članica PRO EUROPE-a, odnosno operatera sistema.

Najnovije objave