Utorak, 5 Marta, 2024

Održana izložba “Čudesni svijet gljiva Nacionalnog parka Una

Najčitanije objave

U maloj sali Kulturnog centra Bihać, održana je izložba pod nazivom “Čudesni svijet gljiva Nacionalnog parka Una” koja predstavlja višegodišnje, sistematsko istraživanje ove skupine na širem području koje predstavlja zaštićenu prirodnu površinu. Projekt “Istraživanje, invertizacija i kartiranje gljiva Nacionalnog parka Una“ u iznosu od 80.000 KM finansirao je Federalni fond za zaštitu okoliša. Istraživanje je otpočelo 20. maja 2022. godine, a završilo 30. juna 2023. godine.

Rezultati istraživanja su izuzetno značajni u širenju ukupne spoznaje o prisutnosti gljiva na ovom području, brojnosti, intenzitetu rasta i koegzistenciji s drugim živim bićima. Voditelj projekta je bio afirmisani poznavalac gljiva Šemsudin Bajrić iz Bihaća, a stručni saradnik na projektu dr. Vildana Alibabić, profesorica na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću s posebnim zaslugama u oblasti ekologije.

– Ono što mene zanima jeste kakva će biti sudbina ovog projekta i njegovih rezultata, kada stavimo tačku na ovo istraživanje. Bilo bi žalosno da ovo završi negdje u laticama. S obzirom da i ja ovim projektom završavam svoj radni vijek, ne bi bilo dobro da se čeka neki novi entuzijasta koji će početi ispočetka ili nastaviti ovo istraživanje. Dakle, suština je u slijedećem. Ove rezultate istraživanja gljiva kao oblika života u prirodi sada treba efektuirati, a postoji niz načina kako to učiniti: od edukacije obrtnika da uzgajaju gljive, edukacije učenika i studenata, susreti mikologa, širenje turističke ponude i vođenje turista na izlet, istraživanje gljiva u ljekovite svrhe, istraživanje otrovnih gljiva itd. Ne budemo li koristili na razuman i racionalan način ono što nam priroda nudi, onda smo mi samo posmatrači. Ako već ne možemo proizvesti avion ili vještačku inteligenciju, možemo istraživati gljive koje imamo u prirodi na ovim prostorima i iskoristiti ih u više segmenata – istakao je Šemsudin Bajrić, voditelj ovog projekta.

Gljive su jedna specifična vrsta života na planeti Zemlji, koje su vrlo značajne u ciklusu održavanja prirode i života. Poznato je oko stotinu hiljada gljiva koje su opisane do sada, ali se smatra da je to samo pet posto od ukupnog broja gljiva.

– Na prostoru Unsko-sanskog kantona i ovom dijelu BiH ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u okviru kojeg smo pronašli 651 vrstu gljiva, a zasigurno ih ima još mnogo više. Izlazili smo na teren 70 dana tokom proteklih godinu i pol dana koliko je trajalo ovo istraživanje. Kada se izračuna mi zapravo nismo obišli više od 60 do 70 hektara a zamislite da nas je bilo više šta bismo tek pronašli. Iako ovom izložbom ovaj projekat završava, ali je zapravo početak promocije jedne nove vrijednosti u Nacionalnom parku Una – kaže dr. Vildana Alibabić.

Iako je stručno već sve obrađeno, istraživački tim u narednom periodu želi publicirati nekoliko naučnih radova na višim nivoima, posebno na evropskom nivou kako bi pokazali da je ovaj biodiverziteta istražen u Nacionalnom parku Una, izrada plana mjera zaštite posebnih vrsta gljiva koje su na nivou cijele Evrope ugrožene.

Najnovije objave