Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Nuklearno gorivo u Černobilu ponovno tinja. Postoji mogućnost da eksplodira!

Najčitanije objave

Nuklearne reakcije ponovno tinjaju u nepristupačnom podrumu srušene nuklearne elektrane u Černobilu u Ukrajini.

Istraživači koji su pratili elektranu, koja je eksplodirala u tragičnom rušenju 1986., otkrili su stalni porast broja neutrona u podzemnoj prostoriji zvanoj 305/2. Prostorija je puna teških ruševina u kojima je skrivena radioaktivna kaša urana, cirkonija, grafita i pijeska koja je curila u podrum elektrane poput lave, prije nego što se stvrdnula u formacije, odnosno materijale koji sadrže gorivo (FCM).
Rastuće razine neutrona ukazuju na to da ovi FCM-ovi prolaze kroz nove reakcije fisije, odnosno kroz diobu teške atomske jezgre na dva dijela, jer neutroni udaraju i cijepaju jezgre atoma urana, stvarajući energiju.

Drugim riječima, postoji aktivnost koja bi vremenom, ako se ne zbrine, mogla rezultirati još jednom eksplozijom. Razine neutrona u sobi 305/2 neprestano rastu već četiri godine i mogle bi nastaviti rasti još nekoliko godina bez incidenata. Moguće je da će ti nuklearne nakupine nestati same od sebe za to vrijeme, ali, ako razina neutrona nastavi rasti, intervencija će biti nužna.

Potencijalna eksplozija ne bi bila ni približno tako razorna kao ona 1986. Ako se nuklearni materijal ponovno zapali, eksplozija će se uglavnom zadržati unutar čeličnog i betonskog kaveza poznatog kao Sklonište, koje su dužnosnici izgradili oko uništenog reaktora jedinice četiri godine nakon tragedije.

Ipak, čak bi i ovakva ograničena eksplozija znatno otežala dugoročnu misiju uklanjanja FCM-a s ugroženog područja. Također, Sklonište je staro i lako bi se moglo srušiti od siline eksplozije, ispunjavajući područje teškim krhotinama i radioaktivnom prašinom.

Potrebno je ustanoviti kako pristupiti tonama radioaktivnog materijala zakopanog ispod debelih slojeva betonskih krhotina u prostoriji. Razine zračenja previsoke su da bi ih ljudi mogli izdržati, ali roboti otporni na zračenje mogli bi probušiti ruševine i instalirati kontrolne šipke koje apsorbiraju neutrone u prostoriju, prenosi ISPNPP-u.

Najnovije objave