Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Novo otkriće naučnika o supervulkanu Yellowstone

Najčitanije objave

Supervulkan u nacionalnom parku Yellowstone u sjeverozapadnom Wyomingu nije samo jedno od najfascinantnijih mjesta na Zemlji, već je i jedno od najnestabilnijih, zahvaljujući rezervoaru magme koji se nalazi u njemu. Nova studija međunarodnog tima istraživača utvrdila je da ispod Yellowstonea zapravo ima više magme nego što se prije mislilo.

Istraživanje također pokazuje da dodatni sadržaj – iako značajan – ne čini vjerojatnijim neizbježnu erupciju. Studija koju je vodio geolog Ross Maguire sa Sveučilišta Illinois, nastojala je utvrditi koliko magme sadrži Yellowstoneov supervulkan i kako je raspoređena. Konkretno, željeli su identificirati talinu (magmu u tekućem obliku), koja se često koristi za predviđanje erupcija usporedbom trenutnih uvjeta s onima koji su prethodili prethodnim erupcijama.

Istraživači su koristili novorazvijenu tehniku ​​tomografskog snimanja za analizu snimaka seizmičkih valova snimljenih između 2000. i 2018. godine. Na temelju toga kako se brzina izmjerenih valova mijenja na različitim dubinama, istraživači su procijenili da kašasti rezervoar magme ispod Yellowstonea ima djelomični udio taline između 16 posto i 20 posto, u usporedbi s prethodnim modelima koji su procjenjivali 10 posto ili manje. Najmanje brzine otkrivene u ovoj novoj studiji bile su nekih 3 do 8 kilometara ispod površine, što sugerira da je talina najviše koncentrirana na tim malim dubinama. Prethodne procjene sugeriraju da je potrebno između 35 i 50 posto taljenja da bi se pokrenula erupcija, iako postoji čitav niz čimbenika koji čine te događaje teško predvidljivim. Istraživači kažu da čak i najnovije metode skeniranja mogu promašiti određene džepove tekuće magme.

“Udio taline koji smo procijenili znatno je niži od onoga što bi se očekivalo da je veliki dio rezervoara Yellowstonea u eruptivnoj fazi svog životnog ciklusa”, pišu istraživači. Modeli predviđanja neprestano se usavršavaju kako pristižu novi podaci i događaju se nove erupcije. Dogodile su se tri katastrofalne erupcije iz Yellowstonea u posljednjih 2,1 milijuna godina, i iako nema baš puno sigurnosti o tome kada bi sljedeća mogla biti, jasniji pokazatelji geologije kaldere uvijek će pomoći. Područje je pod stalnim promatranjem Geološkog instituta Sjedinjenih Država (USGS) i Opservatorija vulkana Yellowstone, što bi trebalo značiti da se daljnji znakovi upozorenja uočavaju dovoljno unaprijed. “Događaji naprezanja kao što su nove intruzije magme ili tektonske deformacije koje bi mogle početi mobilizirati i koncentrirati magmu vjerojatno bi bili popraćeni nizom dinamičkih procesa koji su vidljivi u tekućem geofizičkom i geokemijskom praćenju”, pišu istraživači.

Najnovije objave