Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Nova studija: Omikron je 4 puta zarazniji od delte i uspješno izbjegava imunite

Najčitanije objave

OMIKRON, nova varijanta koronavirusa, zarazniji je 4.2 puta od delte, kaže nova studija japanskog znanstvenika Hiroshija Nishiure, ujedno i savjetnika japanske vlade.

Kako prenosi Bloomberg, radi se o otkriću koje bi moglo potvrditi strahove o visokoj zaraznosti novog soja koronavirusa.

Hiroshi Nishiura, profesor na Sveučilištu u Kyotu koji je specijaliziran za matematičko modeliranje zaraznih bolesti, analizirao je podatke iz genoma omikrona koji su postali dostupni krajem prošlog mjeseca, a došli su iz južnoafričke provincije Gauteng.

“Uspješnije izbjegava imunitet nastao preboljenjem ili cijepljenjem”
“Omikron je zarazniji te uspješnije izbjegava imunitet nastao preboljenjem ili cijepljenjem”, naveo je Nishiura, koji je rezultate svoje studije prezentirao u srijedu na sjednici Znanstvenog savjeta japanskog Ministarstva zdravstva.

Bloomberg podsjeća da je cijeli svijet zabrinut da bi omikron mogao izazvati ozbiljnije probleme od delte, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila da bi omikron mogao izazvati porast broja novozaraženih “s teškim posljedicama”.
No porast broja slučajeva na jugu Afrike, gdje je omikron prvi put identificiran, nije doveo do preopterećenja bolnica, što je pak izazvalo val optimizma jer je dosad mahom izazvao blage simptome bolesti. Pfizer i BioNTech ovog tjedna su objavili da bi booster doza njihovog cjepiva mogla učvrstiti zaštitu od omikrona.

Najnovije objave