Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Noć muzeja u Tomislavgradu

Najčitanije objave

Kulturno-informativni centar (KIC), u suradnji s Franjevačkim muzejom i knjižnicom u Tomislavgradu, u petak je organizirao tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja.

Noć muzeja započela je u Gradskoj galeriji KIC-a otvorenjem izložbe “Razgovori, razgovori, razgovori…”, akademskog slikara Gorana Milinkovića.

Milinkovića je rođen 1962. godine u Mostaru gdje se školovao i završio studij Građevinskog fakulteta 1987. godine nakon čega se počeo aktivnije baviti slikarstvom.

Zvanje profesora likovnih umjetnosti stekao je 2011. godine, a pored osam samostalnih izložbi sudionik je velikog broja skupnih izložbi, domaćih i međunarodnih likovnih kolonija, kao i dobrotvornih aukcija slika.

Kustos Galerije Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu Tomislav Vučemil kazao je da je na izložbi prikazano 48 radova slikanih u kombiniranoj tehnici akrilika uz upotrebu različitih materijala.

O Milinkovićevom slikarstvu govorio je profesor umjetnosti Mate Kelava i sam autor.

– Ovi radovi su, zapravo, moja gledanja na neke teze i razmišljanja likovnih umjetnika s kojima sam se susretao kroz čitanje, kroz gledanje slika, odnosno oni su moj odgovor na ta djela. Ti radovi govore o preispitivanju samoga sebe i svojih mogućnosti, stava prema slikarstvu općenito – kazao je Milinković.

U sklopu Noći muzeja sinoć su za posjetitelje bila otvorena vrata Franjevačkog samostana Tomislavgrad i Franjevačkog muzeja.

Za ovu prigodu organizirana je izložba arhivske građe knjižnice, gdje su po prvi put izložene rijetke knjige i zanimljivosti iz njihove pisane baštine.

Također, u okviru manifestacije organiziran je posjet obnovljenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja Čudotvorca u Tomislavgradu podignutoj 1864. godine.

(Fena)

Najnovije objave