Utorak, 16 Aprila, 2024

Njemačka ministrica vanjskih poslova: BiH na ključnoj raskrsnici

Najčitanije objave

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila je svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Danas u večernjim satima sastat će se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Zemlje zapadnog Balkana su neodvojivi dio naše Evrope. Potrebno je snažno podržati šest država u ovom regionu na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a to postaje geopolitička nužnost, naročito u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma”, poručila je Baerbock uoči svoje posjete.

Ona dodaje da “ne smijemo dopustiti da bilo gdje u Evropi postoje sive zone, te da moramo zajedno poduzeti sve korake kako bismo zatvorili sve prilaze koje Rusija može koristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacija i infiltracije”.

“To podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanju otpornosti i pružanju ekonomske perspektive njihovim građanima. Kao EU, imamo zajedničku zadaću da se postavimo na pravi put za budućnost, dok istovremeno otvaramo vrata više za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti izgraditi čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost u Evropi”, istaknula je Baerbock.

Govoreći o Crnoj Gori, koja je već godinama saveznik u NATO-u, Baerbock je istaknula njenu ambicioznu agendu u procesu pristupanja EU.

“Crna Gora sada odlučno slijedi tu agendu. Želimo iskoristiti ovaj novi zamah zajedno i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU kao bliski partner i dobar prijatelj. U Podgorici ćemo raspravljati o tome kako Crna Gora može dalje unaprijediti reforme u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, i kako mi možemo pružiti podršku tim naporima”, rekla je.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Baerbock je istaknula da se zemlja nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

“Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore čim se ispune odgovarajući kriteriji. Odgovorni u Sarajevu moraju napraviti korak po korak prema neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan od tih evropskih reformskih koraka. S obzirom na predstojeće lokalne izbore, ključno je završiti reformu izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti”, zaključila je ministrica Baerbock.

Najnovije objave