Petak, 14 Juna, 2024

Nikšić: Nećemo popustiti!

Najčitanije objave

Predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić obratio se danas nakon sastanka u Konjicu te naglasio da nije došlo do nikakvih dogovora, prvenstveno zbog odbijanja članova SNSD-a o postizanju bilo kakvog dogovora, piše Klix.ba.

Nikšić je istaknuo kako se ovaj sastanak održao u prilično teškoj atmosferu, što nije ni čudo – kako kaže – zbog posljednjih aktivnosti koje dolaze iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Naglasio je da je današnji sastanak bio planiran redovnim aktivnostima, nije potaknut odlukama NSRS-a, ali nije se moglo pobjeći od te teme koja se odnosi na Ustavni sud BiH.

“Moram reći da danas nismo postigli političke dogovore. Predstavnici SNSD-a su odbili da povuku sporni zakon o Ustavnom sudu BiH, mi smo na tome insistirali i zbog toga ćemo voditi bitke. Svakako, crvena linija je udar na institucije BiH i preko toga nismo spremni nikome preći. Nastavit ćemo razgovore i vidjeti kako će se dalje razvijati odnos prema ovome zakone”, saopćio je Nikšić.

Također, posebno je govorio o tome da je ovakvo postupanje vlasti u RS-u crvena linija te da ni pod koju cijenu neće dozvoliti prelazak preko nje.

O tome su, kako je potvrdio Nikšić, upoznali i predstavnike međunarodne zajednice sa kojima su imali sastanke u proteklim danima.

“Vlasti u RS-u žele jači entitet u odnosu na BiH, a mi jaču državu, a slabije entitete i to su stvari oko kojih se nikad nećemo složiti. Ali, postoje stvari oko kojih ćemo se složiti, a to je put BiH ka Evropskoj uniji. A u 14 prioriteta nigdje ne stoji ‘out’ stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”, odgovor je Nikšića na jedno od pitanja na press konferenciji.

U odgovoru na pitanje novinarke Klix.ba o tome da li prihvata “nacionalno izjašnjavanje” u Ustavnom sudu BiH, Nikšić je još jednom kategorično ponovio da nije za takvo funkcionisanje Ustavnog suda.

“Neprihvatljivo je nacionalno izjašnjavanje, jasno sam rekao Dodiku i svima koji su bili prisutni na sastanku. U ovih 14 prioriteta je reforma Ustavnog suda BiH, ali ne stoji da to znači izbacivanje stranaca. Vrlo je jasno, po propisima EU, ne možete biti član EU, a da imate u pravosudnoj instituciji strance. Mi imamo narativ da nećemo nikome popustiti. Razgovaramo, dogovaramo se, ali imamo svoje viđenje stvari na šta imamo pravo. Zakon treba da bude po propisima EU”, zaključio je lider SDP-a.

Najnovije objave