Utorak, 16 Jula, 2024

NIJE DOBRO! Pentagon treći put u historiji proglasio Defcon 2. Korak smo do nuklearnog rata

Najčitanije objave

Nakon što je Vladimir Putin zapovjedio ruskoj vojsci da svoje snage stavi u stanje najviše pripravnosti snage za nuklearno odvraćanje, pojavila su se nagađanja da je Pentagon proglasio Defcon 2, što znači korak od nuklearnog rata, piše Jutarnji list.

No, takve informacije nisu službeno potvrđene jer američki dužnosnici iz sigurnosnih razloga nikad javno ne iznose na kojem je stupnju opasnosti zemlja, nego je to procjena iznesena na web siteu (/www.defconlevel.com) analitičara iz otvorenih izvora te onih povezanih s američkom vojskom.

Defcon 2 dosad je bio proglašen samo dvaput, tokom Kubanske krize i Zaljevskog rata. Jučer ujutro ta je razina opasnosti snižena pa je sada Defcon 3, što označava povećanje vojne pripravnosti iznad normalne.

I Defcon 3 je dosad bio proglašen samo nekoliko puta. Defcon (Defense Ready Condition) je sustav koji Pentagon koristi za označavanje razine prijetnje od nuklearnog rata s kojima se suočava SAD, a to zatim određuje i spremnost za potencijalni odgovor.

Postoji pet razina, od Defcona 1 do 5. Defcon 5 je najniže stanje pripravnosti, a Defcon 1 je maksimalna spremnost, što znači da nuklearni rat počinje ili je već počeo. Nikad dosad nije bio proglašen Defcon1, ali Defcon 2 jest dva puta. Prvi je put Defcon 2 proglašen 24. oktobra 1962. godine i ta je razina opasnosti trajala do 15. novembra 1962. godine o čemu je 2006. godine napisana i knjiga “DEFCON-2: Standing on the Brink of Nuclear War During the Cuban Missile Crisis”.

Drugi je put Defcon 2 proglašen 15. januara 1991. godine, na početku Zaljevskog rata, odnosno operacije Pustinjska oluja u kada je međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om napala Irak. Defcon 3 je prvi put proglašen tokom Jomkipurskog rat ili oktobarskog rata, u kojem je sudjelovala koalicija arapskih država, predvođena Egiptom i Sirijom, protiv Izraela od 6. do 25. oktobra 1973. godine.
Također, Defcon 3 bio je proglašen tokom terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. i ta je razina zadržana uzbune zadržana do 14. septembra 2001. godine, piše Jutarnji.

Najnovije objave