Subota, 2 Marta, 2024

Neprocjenjivi susreti: Priča o muftiji Hamdiji Jusufspahiću i Josipu Brozu Titu

Najčitanije objave

Za Josipa Broza Tita se s pravom kaže da je čovjek koji je dugo živio i mnogo toga doživio. O doživotnom predsjedniku SFRJ isprepletane su bajke i legende, a o njegovoj živopisnoj ličnosti gotovo svako ima svoje mišljenje.

Nekadašnji muftija beogradski, Hamdija Jusufspahić, koji je preminuo 2016. godine, u jednom intervjuu je rekao da je Tito bez sumnje jedan od najvećih ljudi rođenih na ovim prostorima. “Naša Jugoslavija, predratna, bila je zemlja koja je imala sve. Imali smo lijepu zemlju, ali smo također imali sreću da imamo jednog Tita. On je sigurno jedna od najvećih ličnosti svoga vremena. Čak su se i Churchill, Staljin i Hitler morali pokloniti njegovoj veličini. Pobijedio je sve njih”, rekao je Jusufspahić govoreći o Josipu Brozu.

Tito nam je rekao da trebamo učiti arapski jer će to postati jezik budućnosti

Kako je ispričao u jednom intervjuu 2003. godine, više puta se sreo s Titom. “Sreo sam se s njim kao studentom u Kairu. Već sam bio formirana ličnost. Kada smo se sastali, imao sam zanimljiv susret s njegovim osobljem za obezbjeđenje. Nisu znali da stanujem u konzulatu. Konzul je slučajno izašao i ostavio mi ključeve. Kada je šef Titovog obezbjeđenja pitao za mene, rekao sam da ga poznajem. Kasnije mu je konzul objasnio situaciju”, ispričao je Jusufspahić.

Kako je dodao, tog dana je trebao ići na ispit. “Otišao sam rano, položio ispit i vratio se prije nego što je Tito stigao iz Aleksandrije. Jednog dana Tito je posjetio naš klub Jugoslovena i pitao – “Djeco, ko od vas govori arapski?” Ja sam se javio, bio sam jedini mladić koji je dobro govorio arapski. Tito nam je rekao da trebamo učiti arapski jer će to postati jezik budućnosti”, rekao je on.

Godine 1967. upoznao se sa svim arapskim ambasadorima u Jugoslaviji. “Tito je čuo da među diplomatama postoji i jedan sa čalmom, koji je stalno tu i kojeg svi ambasadori pozivaju, a koji je Jugosloven. Tito je želio da se vidimo”, rekao je Jusufspahić.

Istakao je da je 1968. bila jedna od najtežih godina u Titovom vremenu – održavale su se studentske demonstracije, Rusi su ušli u Čehoslovačku… “Kada su studenti demonstrirali, mnogi su pomislili da sam ja, kao student koji je nedavno došao iz inostranstva, možda organizovao te demonstracije. Bio sam protiv njih, ali bilo je važno mudro postupiti i izvući studente iz demonstracija. U petak u džamiji sam pozvao sve muslimanske studente da se povuku i da idu u biblioteke i učionice. Čuo sam da su me mnogi poslušali”, rekao je on.

Sutradan je dobio poziv da ode kod predsjednika republike. “Nisam znao zašto me zovu, ali Tito je faktički htio da mi se zahvali. Čuo sam da su u CK slušali moj govor iz džamije. Predloženo je da mi se odobri odmor. Rekao sam: “Gospodine predsjedniče, ako me vi odlikujete, neću moći govoriti. Reći će da govorim za orden… Ako treba orden, dajte ga mojoj vjeri, jer sam tako postupio iz ljubavi prema vama.”

Tito: E, takvi su muslimani. Najčistiji, najprivrženiji, najodaniji, najpošteniji

Kako je rekao, pravi prijatelj s Titom postao je na prijemu povodom 29. novembra 1968. godine. “Patrijarh German je kleknuo i poljubio Titu ruku. Isto je učinio i nadbiskup Bukatko. Ja nijesam ni kleknuo, ni poljubio ruku, nego sam se pozdravio i čestitao praznik predsjedniku Titu”, rekao je Jusufspahić.

Tito je primijetio da niko od njih nema čašu, pa je ponudio svoju čašu patrijarhu Germanu, a zatim uzeo drugu i dao je nadbiskupu Bukatku. “Sjetio sam se da iza mene ide prota Smiljanić i rekao: ‘Oče proto, ovo je za vas, ja ne pijem alkohol.’ Prota je uzeo čašu i spasio situaciju”, ispričao je on.

Na kraju je Tito rekao: “E, takvi su muslimani. Najčistiji, najprivrženiji, najodaniji, najpošteniji. Nikada nismo imali problema sa muslimanima.” Hamdija mu je rekao da muslimani to nikada neće zaboraviti i da Tito nikada neće imati problema sa muslimanima.

Najnovije objave