Petak, 14 Juna, 2024

Nele Karajlić na HRT-u: “Daleko sam od četnika. Neću pjevati Sejine pjesme” (VIDEO)

Najčitanije objave

Gost emisije “Nedjeljom u 2” na HRT-u bio je bivši frontmen grupe Zabranjeno pušenje, Nele Karajlić koji je govorio o svom skorom koncertu u Zagrebu, razlozima raspada grupe te o svojem odlasku iz Sarajeva i odnosu s Sejom Sexonom.

Proteklih sedmica je izbila javna svađa između Neleta Karajlića i Seje Sexona zbog autorskih prava. Sejo je zabranio Neletu Karajliću izvođenje svojih autorskih pjesama, što je dovelo do otvorenih sukoba između bivših prijatelja.

Nele je objasnio svoje porodično podrijetlo koje uključuje Hrvate, Srbe i Muslimane te je postavio pitanje: “Mislite li da neko može biti nacionalist u okruženju u kojem sam ja odrastao?”. Također je naglasio da nikad nije javno govorio o kontekstu stradanja te da iz poštovanja prema svim žrtvama devedesetih godina ne želi o tome raspravljati. Izrazio je svoje iskreno sažaljenje za sve žrtve i naglasio svoje vlastito iskustvo napuštanja rodnog mjesta.

Govorio je o počecima Zabranjenog pušenja i stanju muzike i filma u Jugoslaviji. Istaknuo je da su 80-e godine bile plodne i da su ih nosile posebne inspiracije koje se javljaju u posebnim trenucima kada sve oko vas buja. Izrazio je razočaranje što se danas čeka i do deset godina da bi se snimio dobar film.

“Naša osnovna ideja bila je promijeniti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život. Neki od nas su pronašli sebe u rock'n'rollu, dok su se drugi vratili na fakultet”, rekao je Nele. Sarajevo je bilo njihova osnovna pozornica, ali je otkrio da se Zabranjeno pušenje raspalo kada je Sejo jednog dana došao do njega i rekao da više ne može surađivati s njim. Tada je shvatio da se ne raspada samo bend, već i njegov odnos s Sejom.

Na pitanje je li četnik, Nele je odgovorio: “Daleko sam ja od toga”. Dodao je: “Protivim se svakom oružju i svakom korištenju sile. Rat je pobjeđen ako ga izbjegnemo. Ako rat započne, svi smo izgubili. To je moja filozofija.”

Također je pričao o počecima Zabranjenog pušenja, situaciji s glazbom i filmom u Jugoslaviji te je ponovio svoje stajalište da su 80-e godine bile vrijeme velike kreativnosti i da je Jugoslavija ostavila za sobom bezbroj knjiga, muzike i filmova.

Nele je istaknuo da raspada grupe Zabranjeno pušenje nije bilo zbog nacionalnosti, negirajući takve spekulacije. Rekao je da ne zna točan razlog zašto je Sejo prekinuo suradnju s njim, ali da je Sejo nastavio raditi s Neletovim bratom dok je on otišao u Beograd. Nakon rata su se čuli i vidjeli, ali Nele smatra da je teško promijeniti mišljenje ljudi o sebi.

Najnovije objave