Utorak, 16 Aprila, 2024

Naučna analiza stvarne učinkovitosti suplemenata kolagena

Najčitanije objave

Suplementi kolagena postali su popularni među ženama koje tragaju za rješenjem protiv bora i za poboljšanjem zdravlja i ljepote kože. Međutim, upitno je jesu li ovi dodaci prehrani stvarno učinkoviti ili je riječ o bacanju novca, a odgovor donose znanstvena istraživanja.

Istraživanje objavljeno u Journal of Drugs in Dermatology sugerira da dodaci prehrani s kolagenom imaju određene beneficije, uključujući povećanje elastičnosti kože, hidrataciju i poticanje procesa zacjeljivanja. Ipak, kritičari ističu da ovi rezultati mogu biti pristrani jer su neka istraživanja financirana od strane kompanija koje proizvode spomenute suplemente. Druga neovisna istraživanja dovode u pitanje objektivnost i nedostatak čvrstih dokaza o stvarnoj učinkovitosti kolagenskih suplemenata.

Naglašava se da proces razgradnje proteina u aminokiseline u tijelu ostavlja pitanje o tome kako tijelo prioritizira njihovu upotrebu – za obnovu zglobova ili poboljšanje ljepote kože. Iako postoji dilema oko stvarne učinkovitosti, stručnjaci ističu da kolagen, bez obzira na to, pridonosi općem zdravlju tijela te ga ne bi trebalo zanemariti. Ako, uz to, ima i pozitivan utjecaj na ljepotu kože, uzimanje kolagenskih suplemenata može se smatrati dvostrukom dobitkom.

Najnovije objave