Petak, 14 Juna, 2024

Natopio odjeću kokainom, pa pokušao ući u Srbiju

Najčitanije objave

Policijski forenzičari potvrdili su sumnje carinika da je jedan putnik na aerodromu Nikola Tesla pokušao ući u Srbiju sa garderobom koju je prethodno natopio kokainom, pošto je uzorak uzet sa odjeće i kofera pozitivan na kokain, saopćila je danas Uprava carina.

Carinici su “nesvakidašnji” pokušaj krijumčarenja droge otkrili 13. decembra, kada je iz Ekvadora, preko Amsterdama, u Beograd doputovao 51–godišnji makedonski državljanin albanske nacionalnosti.

Putnik se nakon preuzimanja kofera sa karusela uputio u zeleni kontrolni prolaz namijenjen putnicima koji nemaju ništa prijaviti, ali je ipak izdvojen za kontrolu.

Tada je skener pokazao neobičnu boju garderobe zapakovane u kofer, a carinici su odlučili da sprovedu detaljan pregled.

“Čim je putnik otvorio kofer, osetio se jak miris kiseline, a sva garderoba koja se nalazila u koferu bila je vlažna i teža nego što je očekivano. Pritom, u koferu osim odjeće nije bilo ničeg drugog, ni obuće, niti pribora za ličnu higijenu, iako je putnik rekao da dolazi iz Ekvadora gdje je kod prijatelja boravio 13 dana”, ističe se u saopćenju.

Na pitanje carinika zašto su stvari vlažne, putnik je izjavio da je u zemlji iz koje dolazi visoka vlažnost, pa oprane stvari nisu stigle da se osuše, a carinici su odlučili da urade preliminarni test na prisustvo droge.

Nalazom Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP potvrđeno je da su uzeti uzorci pozitivni na kokain, što znači da se radi o krivičnom djelu zbog čega će protiv putnika biti podnesena krivična prijava u redovnom postupku, navodi se u saopćenju.

Najnovije objave