Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

NATO šalje stelt lovce pete generacije na Balkan

Najčitanije objave

Holandija će na proljeće poslati dva najsuvremenija borbena aviona pete generacije F-35A u Bugarsku kao privremeno ojačanje NATO snaga na Balkanu, čime ta zemlja želi da pošalje poruku da će postupiti čvrsto prema potencijalnoj ruskoj intervenciji u Ukrajini.

“Članice NATO zauzimaju različite stavove prema istočnom pitanju i neke šalju snage kao ojačanje članicama koje su u blizini Rusije, a neke poput Njemačke su vrlo suzdržane. Holanđani će tokom aprila i maja dva F-35A angažovati u misiji nadzora vazdušnog prostora Crnog mora. Za njihove pilote i tehničare odlazak sa F-35A u partnersku zemlju biće veliki izazov jer se radi o sofisticiranom, a za održavanje vrlo zahtjevnom avionu”, navodi portal Balkanska sigurnosna mreža.

Portal dodaje da se prije toga očekuju snage još jednog saveznika, jer bugarski Savet ministara iduće nedjelje treba da potvrdi odluku o prihvaćanju detašmana od pet do sedam španskih lovaca Tajfun.

“Ovakva privremena pojačanja Sofija vidi kao poželjnu podršku, pozitivan potez jačanja vojnog prisustva NATO i demonstraciju jedinstva i solidarnosti saveza”, piše u tekstu.

Holandija je naručila 46 aviona F-35A za zamenu lovaca F-16.

Složeni proces obuke traje godinama i iako je prvi avion sa holandskim oznakama poletio 2012. godine, tek sedam godina kasnije počelo je preoružavanje prve eskadrile.

Do sada su primljena 24 aviona na kojima leti 55 pilota. Holandska avijacija zvanično je potvrdila 27. decembra 2021. da su jedinice sa F-35A dostigle početnu fazu osvajanja tehnike u NATO terminima početne operativne sposobnosti.

Iako nisu potpuno ovladali borbenom upotrebom aviona, jedan par odlazi u Bugarsku na zadatke patroliranja i borbenog dežurstva.

“Zvanično nije navedeno koja će Bugarska baza biti domaćin za holandske F-35A. Može se pretpostaviti da će to biti baza Graf Ignatievo u centralnoj Bugarskoj koja je uređena po standardima NATO i do sada su u nju dolazili lovci partnerskih zemalja najčešće iz američke avijacije”, navodi se.

Najnovije objave