Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

NATO i Republika Mađarska predali BiH 30 novih respiratora

Najčitanije objave

Primopredaja respiratora koje su Bosni i Hercegovini donirali NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe i Vlada Republike Mađarske, vrijednosti 1.104,900 eura, održana je danas u Sarajevu.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević naglašava da je današnja primopredaja dokaz da se zajedničkim djelovanjem različitih subjekata sa nacionalne ili međunarodne razine može doprinijeti postizanju zdravstvene sigurnosti, zaštite i boljeg zdravlja za sve žitelje BiH.

– BiH danas preuzima 30 respiratora kao potporu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Donirani respiratori će biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama, na način da će ustanove u Republici Srpskoj dobiti 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko Distrikt. Iz Federacije nisu iskazane potrebe za ovim respiratorima – objasnila je ministrica.

Dodala je da će ova medicinska oprema omogućiti povećanje obujma i kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju oboljelima od koronavirusa.

Podsjetila je da je NATO u 2021. godini donirao BiH transportne komore s negativnim pritiskom, infracrvene beskontaktne termometre i prijenosne rentgen uređaje s pomoćnom opremom. Također, podsjetila je da je Republika Mađarska donirala BiH 200.000 doza Sinofarm vakcina u periodu kada se BiH nalazila u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa podsjetio je na pomoć koju je ova zemlja uručila BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa. Smatra da današnjom donacijom Mađarska nastavlja služiti regiji u susjedstvu Mađarske i u koju se ubraja i BiH.

– Moram naglasiti da Mađarska i dalje podržava evropsku integraciju BiH, jer evropski projekt ne može biti završen bez punopravnog člansta zemalja zapadnog Balkana, gdje spada i BiH. Ovo je zajednički sigurnosno, politički i ekonomski interes i zbog toga možete uvijek računati na podršku Mađarske – zaključio je Posa.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić je zahvalio na “nevojnoj dimenziji saradnje NATO saveza i BiH, a koja je dokazala da BiH u NATO-u ima partnera na kojeg može računati u trenucima kada joj je najpotrebnije, a zahvalio je i Ambasadi Mađarske koja je pokazala novu dimenziju saradnje s BiH, javlja Fena.

Najnovije objave