Srijeda, 21 Februara, 2024

NASA lansirala raketu i napravila prvi važan korak prema životu na Mjesecu (VIDEO)

Najčitanije objave

Nakon što je lansiranje rakete u sklopu misije Artemis dvaput odgođeno NASA je jutros lansirala svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec.

Misija Artemis 1, šestotjedni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu. Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade.

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA je uspjela lansirati svoju novu megaraketu Artemis 1 s floridskog Cape Canaverala na Mjesec, manje od sedam dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije, novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Charlie Blackwell-Thompson prva je žena u povijesti na poziciji direktorice zadužene za lansiranje jedne svemirske letjelice. Upravo ona nadgledat će lansiranje i odraditi tradicionalno odbrojavanje prilikom polijetanja u sklopu svemirske misije Artemis I.

NASA računa na uspješnu misiju nakon što je više od desetljeća razvijala SLS raketu. Do kraja 2025. kani uložiti više od 90 milijardi dolara u svoj novi lunarni program.

Artemis 2 trebao bi biti poput reprize prve misije, no ovaj put s astronautima, a realizacija se očekuje u 2024. godini.

Najnovije objave