Utorak, 16 Jula, 2024

NAKON UPJEŠNOG PILOT TESTRANJA: “ManpowerGroup” uvodi 4-dnevnu radnu sedmicu za svoje zaposlenike u BiH i regionu

Najčitanije objave

Nakon uspješnog pilot testiranja, ManpowerGroup SEE implementira 4-dnevnu radnu sedmicu za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi

Group SEE (Jugoistočna Europa) grupacija najavljuje službeno uvođenje 4-dnevne radne sedmice za sve interne zaposlenike u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Sloveniji, nakon uspješnog preliminarnog pilot projekta koji je trajao 4 mjeseca, a koji je pokazao pozitivan utjecaj na dobrobit zaposlenika i produktivnost same kompanije. Uz već ranije implementirane opcije rada od kuće, ManpowerGroup na regionalnoj razini diže ljestvicu i pruža dozu fleksibilnosti zaposlenicima čvrsto pokazujući primjer drugim partnerima, klijentima i ostalim poslovnim subjektima na tržištu.

Prvi put u BiH i regiji uvodi se 4-dnevna radna sedmica

Ljudski rad i način obavljanja posla je oduvijek snažno pratio napredak ekonomije, znanosti, tehnologije, kao i svih drugih društvenih okvira koji su ga definirali. Sam Henry Ford, legendarni proizvođač automobila, uveo je 5-dnevnu (40 sati) radnu sedmicu i time oslobodio subote i nedjelje za svoje zaposlenike još davne 1926. godine.

Danas, nakon gotovo 100 godina, mnoge kompanije također uviđaju da je vrijeme za promjene.Kada uzmemo u obzir pojave poput nedostatka adekvatnih vještina, talenata, brze promjene u automatizaciji i digitalizaciji, “burn-out” sindrome, stres te konačno, efekte pandemije Covid – 19, dolazimo do zaključka da su fleksibilne politike poslovanja i vrednovanja ljudske produktivnosti jedini način da se zadrži i motivira ljudski kapital koji je dostupan većini kompanija.

Tako i kompanija ManpowerGroup, na razini regije kao i u Bosni i Hercegovini u kojoj posluje od 2018. godine, od oktobra 2021. pokreće testni pilot 4-dnevne radne sedmice u kojem su tokom zadanog vremenskog roka mjereni svi dostupni kriteriji uspješnosti istog. Počevši od zadovoljstva internih zaposlenih, načina na koji se obavljaju radni zadaci, produktivnosti te do krajnjeg povratnog odgovora klijenata. Analizom konkretnih brojeva i rezultata doveli su do trajne implementacije ovakvog vida rada.
Zadovoljstvo, veća motivacija i produktivnost te generalna dobrobit internih zaposlenika dodatno je analizirana kroz interno istraživanje zadovoljstva zaposlenih.

Donosimo najvažnije zaključke:
• Probni rok od 4 mjeseca, koji je bio vrlo uspješan, nije donio promjene u zadovoljstvu klijenata i partnera s načinom na koji se posluje.
• ManpowerGroup u svim državama zakonski provodi 4-dnevnu radnu sedmicu, pokrivajući sve troškove naknada, doprinosa i beneficija za zaposlenika.
• Zaposlenici ManpowerGroupa iz svih zemalja regije navode visoku razinu angažmana i dobrobiti u rezultatima ankete, koja je provedena nakon implementacije 4-dnevne radne sedmice.
• Istraživanje o radu i dobrobiti pokazuje da 89% zaposlenika smatra da je njihova ravnoteža između posla i privatnog života bolja sada nego što je bila prije uvođenja 4-dnevnog radnog rasporeda. Drastično manji broj zaposlenika razmišlja o promjeni radnog mjesta i karijere.

Razlozi implementacije
4-dnevna radna sedmica predstavlja i dalje relativnu novost na svjetskom i domaćem tržištu rada. Također, predstavlja način rada koji bi mogao izravno odgovoriti na nove društvene potrebe i trendove poslovanja te rada, dok bi njegova sve veća implementacija mogla donijeti veće socijalne i održive promjene.
Ideja koja stoji iza 32-satnog radne sedmice je optimizacija poslovanja i vrednovanje ljudskog rada prema postignutim rezultatima za razliku od zastarjelog i limitirajućeg ograničavanja na satnicu od 40 sati sedmično. Uz olakšavanje stresnih faktora koje često zahtjeva balansiranje privatnog i poslovnog dijela života, skraćeni radna sedmica blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje koje danas postaje sve veći izazov kod radno aktivne populacije.

Aleksandar Hangimana, GM ManpowerGroup SEE, objašnjava:
“U vrijeme kada ljudski kapital postaje sve važniji i vrjedniji, imamo čast i odgovornost ne samo brinuti o svojim zaposlenicima i procesima, već i o zaposlenicima i procesima velikog broja domaćih i svjetskih kompanija. Svojim primjerom , pokazujemo da je naša politika “storyDOING” dominantnija od “storyTELLING”. Radujemo se što ćemo podijeliti iskustvo četverodnevnog projekta i drugim pravnim osobama kako bi se tržište rada jugoistočne Europe približilo najkonkurentnijim europskim tržištima.”

PILOT PROJEKT:
4-dnevna radna sedmica prvi put je testirana u probnom razdoblju od 4 mjeseca. Petak je definiran kao dodatni slobodni dan za zaposlenike. Svaka zemlja regije je pripremila lokalni adaptirani plan za uspostavljanje promjena u operativnim procesima. U svakoj zemlji organizirana su dežurstva petkom kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje poslovnih procesa za sve naše partnere i klijente. Nakon uspješnog probnog razdoblja, službeno i formalno prelazimo na novi raspored od 4 radna dana.

Najnovije objave