Srijeda, 21 Februara, 2024

Najbolje voće za ravan stomak!

Najčitanije objave

Tokom dijeta slatke i pečene proizvode često zamenjujemo voćem koje sadrži jednostavne šećere – glukozu, fruktozu, saharozu. Naravno, prisustvo prirodnih proizvoda u ishrani donosi mnogo više koristi organizmu, ali ako je vaš glavni cilj gubitak težine i sagorijevanje masti, onda treba obratiti pažnju na određeno voće koje ubrzava metabolizam i dovodi do mršavljenja.

Ishrana za ravan stomak- koje voće se preporučuje?

Papaja
Nutricionisti dodaju papaju raznim dijetama, i to je opravdano! Naime, ovo voće istovremeno poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema, detoksifikuje telo i sagoreva tjelesne masti, učestvujući u razgradnji proteina i ubrzavajući ovaj proces. Sastav uključuje veliki broj vitamina i hranljivih materija: C, A, E, D, B, glukoza, kalijum, natrijum, gvožđe, vlakna. Osim toga, papaja uklanja višak tečnosti iz tijela i smanjuje kiselost u želucu.

Borovnica
Proučavanje pozitivnih efekata voća na mnoge dijelove tijela pokazalo je da borovnice mogu postati nezaobilazan „vitamin” u ishrani i ishrani kojih se trudimo da se pridržavamo. Ako uzmemo u obzir efekat bobičastog voća na telesnu masnoću, onda postoji sljedeći obrazac: borovnice radije zaustavljaju reprodukciju masnih ćelija. Polifenoli (moćni antioksidansi) usporavaju i stabilizuju adipogenezu – proces nastanka novih masnih ćelija. Istovremeno, katehini (organske supstance) sadržane u borovnicama pomažu u stabilizaciji težine i održavanju željenog oblika.

Kivi
Kivi se smatra neophodnim dijelom ishrane za one koji imaju problema sa varenjem. Važnu ulogu ovde igra aktinidain, enzim, čije je jedno od glavnih svojstava razlaganje proteina i pomoć u njihovom varenju. Pošto je loše varenje usko povezano sa gubitkom težine i u velikoj mjeri otežava mršavljenje, učešće fetusa u dobrom metabolizmu je veoma dragoceno – vlakna stimulišu crijeva, a askorbinska kiselina ubrzava varenje hrane. Štaviše, kivi je prilično hranljiv i može poslužiti kao odlična užina.

Jabuka
Još uvijek je kontroverzno pitanje da li uključiti jabuke u svoju dnevnu ishranu. Neki nutricionisti tvrde da voće pomaže u postizanju idealne figure, drugi upozoravaju na štetne posljedice. Dijetalna vlakna, flavonoidi i beta-karoten održavaju osjećaj sitosti i sprečavaju prejedanje. Visok sadržaj rastvorljivih vlakana pospješuje varenje i ubrzava metabolizam, ali u isto vrijeme treba biti veoma oprezan sa jabukama. Ako ne kontrolišete broj porcija, možete postići suprotan rezultat. Zbog visokog sadržaja fruktoze, voće može dovesti do debljanja, pa je najvažnija stvar u ishrani ovih plodova zlatna sredina, koja uvijek dovodi do pozitivnih promjena u organizmu.

Narandže
Narandža ne sadrži masti, ima malu količinu kalorija, a istovremeno je voće bogato antioksidansima i vlaknima. Najbolje je jesti u originalnom obliku. Osim toga, voće uklanja toksine iz organizma i jača imuni sistem, što je izuzetno važno tokom dijeta i promjene ishrane.

Grejpfrut
Grejpfrut ide uz narandžu. Nutricionisti i dalje raspravljaju: da li je grejpfrut zaista sposoban da sagorijeva masti. Sa jedne strane, sadrži supstancu inozitol, prirodni sagorevač masti, i narigin, koji sprečava apsorpciju masti. S druge strane, postoji mišljenje da je magično svojstvo mit, ali ova izjava ne traži njegove koristi za ljudsko tijelo. Zbog vitamina, antioksidanata i vlakana, grejpfrut vrijedi dodati u ishranu, ali bez fanatizma. Dva do tri puta sedmično biće sasvim dovoljno.

Banana
Mnogim ženama je teško postići savršeno ravan stomak zbog stalnog nadimanja. Banane sadrže veliku količinu kalijuma, što pomaže da se riješite ovog problema. Zahvaljujući ugljenim hidratima (koje tijelo sporije vari), grickanje ovog voća je veoma hranjivo, a otporan sadržaj skroba ubrzava metabolizam, prebacujući jetru u režim sagorijevanja masti.

Izvor: Ljepota i Zdravlje

Najnovije objave