Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Na svjetskim berzama dolar ojačao, a cijene nafte veće

Najčitanije objave

Na većini azijskih berzi cijene dionica su danas pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su kineski berzovni indeksi snažno porasli nakon što su jučer skliznuli na najniže razine u pet godina.
Nakon što su juče indeksi na kineskim berzama pali na nove najniže razine u pet godina, jutros su na tržište ušli državni investicijski fondovi, a regulatori su poručili da će institucionalnim investitorima omogućiti veće ulaganje u dionice i uvesti poticajne mjere da bi kompanije mogle više otkupljivati svoje dionice na tržištu.
Na ostalim berzama u regiji cijene dionica su pale, a prije svega zbog neočekivane poruke australijske središnje banke da proces povećanja kamata možda još nije završen. Na današnjoj su sjednici čelnici australijske središnje banke ostavili kamate nepromijenjene, kao što se i očekivalo, no poručili su da zbog visoke inflacije nije isključeno da će kamate trebati dodatno povećati.
Na valutnim se tržištima vrijednost dolara kreće do najvišeg nivoa u više od dva mjeseca. Američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura pala na 1,0750 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0775 dolara.

Cijene su nafte ipak blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,22 posto, na 78,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,21 posto, na 72,95 dolara.

Najnovije objave