Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Na današnji dan 1901. godine rođen Walt Disney

Najčitanije objave

Karikaturista i vizionar, vječiti sanjar, čovjek koji je podario život najpoznatijim dječjim junacima, Volt Dizni, rođen je u Čikagu 5. decembra 1901. godine.

Volter Eliot Dizni, kako mu je glasilo pravo ime, rođen je kao četvrto dijete Elajasa Diznija i Flore Kol u kući koju je njegov otac sagradio vlastitim rukama.

Kada je imao četiri godine, porodica Dizni se preselila u gradić Marselin u Misuriju, gdje su kupili farmu i bavili se stočarstvom. U jednom od svojih intervjua, Volt Dizni je rekao da je prvi put našao posao kada je imao samo devet godina, a radio je kao raznosač novina u Marselinu.

Posao mu je oduzimao mnogo vremena, te nije mnogo vremena posvećivao učenju, a ljubav prema umetnosti izgradio je gledajući filmove.

Prve skice napravio je u srednjoškolskoj klupi, međutim, vođen ljubavlju prema otadžbini, odmah po završetku srednje škole, sa 16 godina, u dokumentima je lažirao da je godinu dana stariji kako bi mogao da se pridruži humanitarcima iz Crvenog krsta koji su pomagali ranjenicima. Ipak, rat je ubrzo završen, ali Dizni je i nakon toga nastavio da pomaže pri Crvenom krstu u saniranju posljedica rata, zbog čega je otišao u Francusku.

Boraveći u Francuskoj bio je zadužen da prevozi ranjene vojnike, ali i namirnice i medicinski materijal koji je potreban za njihovo liječenje.

Slobodno vrijeme je i tada koristio za crtanje karikatura gdje god bi našao slobodno mesto – na ambulantnim kolima koja je vozio ili na papirima, koje bi slao na konkurse u domovinu. Nije prošao ni na jednom konkursu.
Ambulantna jedinica kojoj je pripadao vratila se u Sjedinjene Američke Države 1919. godine. Smatrao je da je u Francusku otišao kao dječačić iz Misurija, a da se iz rata vratio kao odrastao i zreo čovjek.

„Želim da budem umjetnik!“

Po povratku iz Francuske, roditeljima je rekao da želi da bude umjetnik, na što mu je otac rekao da od toga neće moći da zaradi dovoljno novca za život. „Ipak ću pokušati“, odgovorio je Volt svome ocu i, kao što sada znamo, nije pogriješio u svojoj ambicioznoj odluci.

Prvu firmu osnovao je ubrzo nakon toga, zajedno sa svojim komšijom Jubom Ajversom. Kompaniju su nazvali Dizni i Ajverks, a bavili su se crtanjem reklama.

Ubrzo je dobio ponudu za posao u kanzaškoj filmskoj kompaniji, i to je trenutak kada se prvi put susreo sa animiranim filmovima. Bila je to „ljubav na prvi pogled“.

Prve animirane filmove napravio je u maloj garaži iza kuće, a ubrzo je jedan od njih i prodao jednom bioskopu u Kanzas Sitiju. Počeo je i da eksperimentiše, ubacujući svoje animirane junake u igrane filmove, ali i obrnuto, što nikada dotad nije viđeno. Dvadesetih godina prošlog vijeka Njujork je bio centar industrije animiranih filmova, koji su tih godina uglavnom bili nijemi, ali dovoljno zanimljivi da bi popunili repertoare bioskopa širom Amerike.

Ipak, Volt je odlučio da sreću okuša u Los Anđelesu, gdje se preselio 1923. godine i osnovao svoj prvi samostalni filmski studio, koji je nazvao Studio braće Dizni.

S 24 godine, Dizni je oženio Lilijen Baunds, zaposlenu u njegovom studiju, s kojom je imao dvije kćerke.

Kompanija je ubrzo preimenovana u Volt Dizni Studio, gdje je nastao i njegov prvi originalni animirani junak – zec Osvald, koji mu je oteo Univerzal studio.

Animirani likovi – sva „djeca“ Volta Diznija

Nakon zeca Osvalda, koji mu je otet, Dizni nije klonuo duhom, već se u njemu rodila motivacija da stvara još više i da uspe da premaši popularnost animiranih filmova stvorenih u Njujorku.

Najpoznatiji junak Volta Diznija nastao je tokom jednog od putovanja u Njujork. Tada je nastala ideja o malom mišu Mortimeru, kojeg je Lilijen preimenovala u jedno od najpoznatijih imena industriji animiranih filmova do danas. Naravno, riječ je o Miki Mausu.

Miki Maus nije odmah doživio popularnost, već se to desilo nekoliko godina kasnije, kada je Dizni snimio zvučni film koji je nazvao Parobrod Vili.

Film je postigao veliki uspeh, a od tada su svi Diznijevi filmovi zvučni, a interesantno je da je sam Dizni davao glas svojim junacima, te je Miki Maus pričao glasom svog tvorca sve do 1947. godine.

Nedugo zatim, serijalu kratkih muzičkih animiranih filmova pridružili su se i mnogi drugi poznati likovi, prijatelji Miki Mausa – Paja Patak, Šilja, Pluton, ali i mnogi drugi.

Osim kratkometražnih, Volt Dizni je tvorac i mnogih najpoznatijih dugometražnih animiranih filmova, počevši sa Snežanom i sedam patuljaka, koji je snimljen 1937. godine, nakon čega su uslijedili Pinokio, Fantazija, Dambo, Bambi, Pepeljuga, Alisa u Zemlji čuda i Petar Pan.

Rađanje ideje o Diznilendu

Vremenom, kako je pravio sve više filmova, studio je rastao i imao je mogućnosti da zaposli sve veći broj ljudi, čime se povećavala i produktivnost. Kada je zaradio dovoljno novca i dok mu je u studiju bio zaposlen veliki broj ljudi, Volt Dizni je pokušavao da smisli način da svim zaposlenima omogući da u slobodno vrijeme mogu da uživaju sa svojim porodicama.
Dosjetio se da im napravi zabavni park, a izgradnja ovog, tada skromnog projekta, počela je četrdesetih godina 20. vijeka. Vremenom je, kao što danas možemo da svjedočimo, ovaj projekat prerastao u omiljeno mesto djece, ali i roditelja širom sveta, poznat kao Diznilend.

Mit o smrti Volta Diznija

Tokom života osvojio je više od 950 nagrada za svoja djela, od čega čak 20 Oskara, što je najveći broj Oskara za jednog filmskog umjetnika ikada.

Međutim, 1966. godine pao je u postelju, a dijagnoza nije slutila na dobro.

Ljekari su konstatovali da boluje od raka pluća i savjetovali operaciju kojom bi mu bilo uklonjeno jedno plućno krilo.

Volt Dizni je pristao, ali ubrzo poslije operacije, 15. decembra. 1966. godine, umro je u 65. godini života.

Posljednja želja mu je bila da se ne organizuje javna sahrana, te je sahranjen u krugu prijatelja na groblju Glendejl u Kaliforniji.

Dugo nakon njegove smrti, svetom je kružila priča da Volt Dizni zapravo nije umro, već da je zaleđen i da se čuva u kapsuli, odakle bi jednog dana izašao i nastavio da živi u nekom drugom vremenu.

Ova priča nikada nije potvrđena niti postoje neki dokazi koji joj govore u prilog, ali zaživjela je u svetu kao moderan mit u koji vjeruju mnogi.

Volt Dizni će u svetu zauvijek ostati upamćen kao čovjek koji je svojom vizijom, maštom i kreativnošću uljepšao djetinjstva mnogih generacija, kao neko čiji utjecaj se vidi i danas, možda i jače nego ikada, kroz nasljeđe koje je ostavio i koje nikada neće izblijedeti.

Najnovije objave