Utorak, 16 Aprila, 2024

Mjesta u kući koja ne čistimo dovoljno često

Najčitanije objave

Mnogi će se složiti kako je važno održavati čist dom, a neki dijelove kuće trebaju ipak malo više pažnje poput kupaonice ili kuhinje. Iako je vaša kuhinja možda besprijekorno čista, sjećate li se kada ste zadnji put očistili unutrašnjost perilice posuđa?  Prljavština se često zna skupljati i na najčudnijim mjestima, uključujući i ona mjesta na koje se ne sjetite pogledati. Treba istaknuti da se nećete odmah razboljeti ako ne čistite ove stvari, ali na ovim mjestima lako se nakupljaju prljavština i bakterije koje bi bilo dobro ukloniti. Evo nekih mjesta i stvari u kući koje biste trebali čistiti češće jer su vjerojatno prilično prljava.

Kvake i ručke
Vjerojatne se ne sjetite često očistiti kvake i ručke na vratima, ali vrijedi ih brzo očistiti prilikom čišćenja prostorija u kojima se nalaze. Kada razmislite o tome koliko često dodirujete kvake i ručke, posebno prljavim rukama ili na putu u kupaonicu ili iz nje, možda ćete odlučiti da ih češće čistite.

Ventilacijski otvor iza frižidera
Iza frižidera nalazi se ventilacijski otvor kroz koji kruži zrak kako bi se ohladio. Ovaj otvor rijetko tko čisti jer se nalazi izvan vidokruga. Rastavljanje ventilacijskog otvora i njegovo čišćenje bilo bi dobro uskladiti s mjesečnim ili sezonskim čišćenjem i odleđivanjem samog frižidera. Ne zaboravite najprije ga isključiti, zatim ukloniti otvor za ventilaciju i usisivačem pokupiti svu prašinu ili krhotine koje vise okolo, a zatim ga očistite običnim sapunom i vodom.

Mobiteli i tipkovnice
S obzirom na to koliko često koristite svoj mobitel, s vremena na vrijeme bilo bi dobro da ga temeljitije očistite. Mobitel možete očistiti s krpom od mikrovlakana kako biste uklonili masnoću i prašinu. Izbjegavajte papirnate ručnike i druge materijale koji će prljavštinu samo širiti.

Perilica za posuđe
Čini se gotovo suvišnim čistiti perilicu za posuđe, ali ona može postati poprilično prljava, pogotovo ako se često koristi. Perilica za posuđa otapa čestice hrane iz posuđa uz pomoć vruće vode i deterdženta. S vremenom, čestice hrane mogu začepiti odvod i prskalice. Začepljenja smanjuju količinu vode koja cirkulira tijekom ciklusa pranja i ispiranja. Na kraju je posuđe ne ispere kako treba i ima na sebi sloj sapuna i ostataka hrane. Redovito čišćenje perilice posuđa ne samo da pomaže u njezinoj učinkovitosti, već može produžiti i vijek njenog trajanja.

Najnovije objave