Petak, 14 Juna, 2024

‘Minotaur’ Zulfikara Filandre dostupan na internetu

Najčitanije objave

Danas je film “Minotaur” bh. redatelja Zulfikara Filandre dostupan online gledateljima diljem svijeta preko platforme Ondemand.kinomeetingpoint.ba: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/. Ovaj eksperimentalni dokumentarni film predstavlja intimno filmsko putovanje kroz labirint vremena, fragmente uspomena i vertigo moderne tehnologije.

“Minotaur” je filmski esej koji obuhvaća 15 godina autorovog života. Koristeći različite formate privatne arhive, uključujući snimke s mobitela, Instagram zapise, dijelove iz autorovih prethodnih filmova te snimke s ljetovanja, gledatelji doživljavaju Proustovsko putovanje kroz fragmente zabilježenog i katarzično suočavanje s prolaznošću, dragim ljudima, poezijom malih stvari i odrastanjem.

“Minotaur” je koprodukcija Bosne i Hercegovine i Irske, nastala kroz crowdfunding kampanju u produkciji Experimental Film Society iz Dublina i Kolumbije iz Sarajeva. Redatelj Zulfikar Filandra (Sarajevo, 1989.) završio je pozorišnu i filmsku režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu te biznis studije u Dublinu. Trenutno studira i radi na HFG Karlsruheu, a “Minotaur” je njegov prvi dugometražni film.

Film je premijerno prikazan na 25. Festivalu autorskog filma u Beogradu, u takmičarskom programu Hrabri Balkan. Prikazan je i na Sarajevo Film Festivalu 2021., festivalu Film Diary u New Yorku, 16. International Human Rights Film Festivalu u Albaniji, Festivalu Grad u Novom Sadu, te u programu Šablon u Subotici, kako je saopćeno iz Press službe Sarajevo film festivala (SFF). Link za online gledanje filma je https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/film/minotaur/.

Najnovije objave