Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Ministarsvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta

Najčitanije objave

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP ‘Sarajevo-šume’ danas je, s ciljem istraživanja tržišta, posjetila firmu ‘Kovan M.I.’ Gračanica i postrojenje te firme za proizvodnju peleta u Olovu.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da Ministarstvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta, te je u tu svrhu i organizirana ova posjeta.

– Naš plan je da otvorimo najsavremeniju, potpuno automatiziranu fabriku za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva da bismo zaokružili kompletan proces korištenja i proizvodnje te vrste ogrjeva od drveta koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u Kantonu te snabdijevanja stanovnika Kantona prihvatljivijim izvorima energije – izjavio je ministar Delić, nakon današnje posjete.

Dodao je i da su, tom prilikom, osim obilaska proizvodnih postrojenja te firme prisustvovali i prezentaciji koju su za njih organizirali njihovi današnji domaćini da bi im približili proces izgradnje, uspostave i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.

– Ta firma ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u Bosni i Hercegovini nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je bh. proizvod tako da će i realizacija našeg projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja – naveo je ministar Delić.

Kazao je i da će se, na dnevnom redu naredne sjednice Vlade KS, naći Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta u KS te da će nakon donošenja zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i preduzeće ‘Sarajevo-šume’ krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti da bi se već početkom proljeća bili urađeni temelji prve fabrike peleta u vlasništvu Kantona.

Direktor kantonalnog preduzeća ‘Sarajevo-šume’ Samir Omerović kazao je da Kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta.

– Imamo dovoljno resursa, ali i potrebu da krenemo u proizvodnju biomase jer nam je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta zraka u Sarajevu – istakao je Omerović.

Direktor Omerović akcentirao je i da je (da bi projekt prve kantonalne fabrike peleta postigao maksimalnu efikasnost i dugoročnu održivost) neophodno unaprijediti tehnološki proces u iskorištavanju šuma, kao i unaprijediti gazdovanje degradiranim i izadanačkim šumama u tom kantonalnom preduzeću što je, kako je kazao, u planu već za naredne dane.

– Ministar Delić naveo je i da je osnivanje fabrike peleta jedan od projekata koji dugoročno znače unaprjeđenje kvaliteta životne sredine i iskorištavanje drvnih sortimenata te da je krajnje vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu fabriku peleta da bi građanima ponudili najkvalitetniji pelet po povoljnijim cijenama – saopćila je Služba za protokol i press KS.

Najnovije objave