Utorak, 16 Jula, 2024

Milanovićeve izjave o Ukrajini izazvale reakciju stranih medija

Najčitanije objave

Predsjednik Zoran Milanović napravio je totalnu zbrku u inozemnim vojno-političkim krugovima, kojima je poznato da on kao vrhovni zapovjednik nema ovlasti razmještati hrvatske snage unutar NATO-a, već to čini Ministarstvo obrane uz blagoslov Hrvatskog sabora. Tako britanski Politico piše da se Hrvatska, kao članica NATO-a, odlučila na iznenađujući vojni manevar – sijanje konfuzije.

Za sve je zaslužan predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, koji je tijekom jučerašnjeg posjeta Krašu poručio da će Hrvatska povući svoje trupe iz NATO-ovih snaga u istočnoj Europi, ako dođe do vojnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Ubrzo se pokazalo kako su se hrvatske trupe već povukle. Čitav kontingent vojnika vratio se početkom sedmice kući, ali u okviru rutinskog razmještaja snaga. Borbena skupina NATO-a u Poljskoj objavila je na Twitteru da uskoro očekuje novi kontingent iz Hrvatske, iako je Jutarnji list pisao kako ove godine Hrvatska ne bi trebala slati novu postrojbu. Ako su napisi Jutarnjeg tačni, hrvatski vojnici neće biti uključeni u rusko-ukrajinski sukob, ako on eskalira u sljedećim sedmicama ili mjesecima.

“Hrvatska neće slati vojnike u slučaju eskalacije. Naprotiv, opozvat će sve postrojbe, do posljednjeg hrvatskog vojnika. Sve se to događa u predsoblju Rusije. Mora se postići dogovor koji će uzeti u obzir sigurnosne interese Rusije”, prenosi Politico Milanovićeve riječi dodavši i njegovu tezu da postoje i drugi načini da se Ukrajina očuva u “cjelini ili 99 posto teritorija” i “da joj se ekonomski pomogne”.

Najnovije objave